Τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη με τον επίτροπο ενέργειας την επόμενη εβδομάδα
Η ελληνική κυβέρνηση εμμένει προς το παρόν στη σκληρή γραμμή όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, προσφέροντας πλήρη στήριξη στον ΑΔΜΗΕ και ζητώντας από τη Λευκωσία να λύσει τις εκκρεμότητες.
Πρόκειται για έξι οικονομικά και ρυθμιστικά ζητήματα, ανάμεσά τους και τα 25 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν φέτος στον ΑΔΜΗΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα θεωρεί ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στα τεχνικά θέματα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να ζητά δύο πράγματα από την Κομισιόν σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό σκέλος. Το ένα είναι η συμπερίληψη του έργου στις «ενεργειακές λεωφόρους», δηλαδή το νέο εγχείρημα που θα ανακοινώσουν σύντομα οι Βρυξέλλες. Παρόλο που κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ πιθανό, ο κατάλογος των έργων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι κάποιου είδους υψηλόβαθμη δήλωση, κατά προτίμηση από την ίδια την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί άλλη τουρκική επέμβαση στο καλώδιο.
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, η Αθήνα θα προχωρήσει εκ νέου με τις έρευνες βυθού στην Κάσο, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ θα είναι διασφαλισμένος για να συνεχίσει τις πληρωμές προς τον κατασκευαστή του καλωδίου, Nexans.
Τα παραπάνω θέματα βρέθηκαν χθες Πέμπτη (9.10.2025) στο επίκεντρο συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς ενέργειας των δύο χωρών, Σταύρο Παπασταύρου και Γιώργο Παπαναστασίου, στην Αθήνα, η οποία έγινε σε καλό κλίμα και χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική από το ΥΠΕΝ, ρίχνοντας έτσι τους τόνους.
Ως προς την ευρωπαϊκή και γεωπολιτική διάσταση, φαίνεται πως υπάρχει ταύτιση απόψεων ενόψει της τηλεδιάσκεψης που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι δύο υπουργοί με τον επίτροπο ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν.
Προς αυτή την κατεύθυνση παραπέμπει, άλλωστε, η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν τα επόμενα βήματα για το έργο, στην κατεύθυνση που έθεσαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πάντως, στο οικονομικό εξακολουθεί να υπάρχει το αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, που δεν θεωρεί το έργο βιώσιμο ανεξαρτήτως περιστάσεων.
Τέλος, ερωτηματικό είναι η στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν, αν δηλαδή θέλει να διευθετηθούν πρώτα οι διαφωνίες Αθήνας-Λευκωσίας, προτού εκφράσει πιο εμφατικά τη στήριξή της στο έργο αναφορικά με την Τουρκία.