Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πληθωρισμός: «Προσγείωση» τον Αύγουστο λόγω του πετρελαίου και του ρεύματος – Πως αναμένεται να διαμορφωθεί

Πληθωρισμός: «Προσγείωση» τον Αύγουστο λόγω του πετρελαίου και του ρεύματος – Πως αναμένεται να διαμορφωθεί

Η σταδιακή αποκλιμάκωση του τιμών σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τα μέτρα μείωσης των λογαριασμών του ρεύματος, δημιουργούν σημαντικές προσδοκίες ότι θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, υπό την αίρεση βέβαια ότι δεν θα έχουμε νέο κύμα αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερα.

Ήδη τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού εμφανίστηκαν από τον Ιούλιο, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία που ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο ο πληθωρισμός μετά από 16 μήνες με συνεχή άνοδο παρουσίασε μικρή αποκλιμάκωση.

Σε καμία όμως περίπτωση η ακρίβεια δεν τελείωσε, είναι εδώ και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα συνεχίζει να ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνοντας αφαίμαξη στο διαθέσιμο εισόδημα.

Ελπίδα από την πορεία των τιμών του πετρελαίου

Το θετικό στοιχείων των τελευταίων ημερών είναι η πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι στην επόμενη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, που θα αφορά τον μήνα Αύγουστο, η τιμή θα είναι σε μονοψήφια επίπεδα, κάτι που έχει να συμβεί αρκετό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός σε διψήφια επίπεδα είναι από τον περασμένο Απρίλιο που ήταν στο 10,2%.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η βάση σύγκρισης είναι υψηλότερη. Συγκεκριμένα πέρυσι τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Η εκτίμηση της πορείας των τιμών των καυσίμων στην αντλία

Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντική αποκλιμάκωση και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στην εβδομάδα η μέση τιμή στην Επικράτεια, αν δεν υποχωρήσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο θα τα προσεγγίσει.

Αντίθετα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, πιθανότατα από σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων θα πουλά την αμόλυβδη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης απέχει λιγότερο από τα χαμηλά του 12μήνου, παρά από τα υψηλά.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι έχει χάσει σημαντικό μέρος από την ώρα που κατέγραψε το υψηλό του έτους – κοντά στα 2,5 ευρώ – από ότι όταν έγραψε τα χαμηλά κοντά στα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Αν επιβεβαιωθεί η τάση αυτή μέσα στον Αύγουστο, τότε αυτό θα φανεί και στον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Τον περασμένο μήνα, ένας από τους βασικούς λόγους που μειώθηκε ο πληθωρισμός ήταν και η τιμή των καυσίμων, που από τον Ιούνιο στον Ιούλιο είχε μείωση κοντά στο 6%.

Επίσης σημαντική θετική επίπτωση θα έχει και η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος, ως απόρροια της κυβερνητικής παρέμβασης. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η επίπτωση της τιμή του ρεύματος στον πληθωρισμό ήταν της τάξεως των 2,2 ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως ο πληθωρισμός μόνο αυτή την κίνηση θα μειωθεί περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αν όχι περισσότερο.

Όλα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν μία ακόμη καλύτερη εικόνα για ένα μέγεθος που αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο αντίποδα όλων αυτών είναι η τιμή του φυσικού αερίου που συνεχίζει τις υπερπτήσεις παραμένοντας στην περιοχή των 200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις