Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πόσο αντέχει η οικονομία μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

Πόσο αντέχει η οικονομία μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

Όλα δείχνουν ότι οι χθεσινές εξελίξεις επισπεύδουν τον χρόνο των εκλογών. Ανεξάρτητα από την ψήφο εμπιστοσύνης και το αποτέλεσμα, ο χρόνος για την διενέργεια των εκλογών έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Όλοι πλέον συμφωνούν ότι στον χάρτη δεν υπάρχει Οκτώβριος.
Η οικονομία πάνω στην οποία θα επικεντρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση μάλλον θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και πλέον το ζητούμενο είναι εάν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια με τις συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά;

Ένα ερώτημα που έχει δύσκολη απάντηση, αλλά όπως σημειώνουν οι αναλυτές σε κάθε εκλογική μάχη η οικονομία είναι αυτή που χάνει. Κάθε νόμισμα πάντως έχει δύο όψεις.
Η καλή όψη είναι ότι η αγορά μάλλον θα δει με καλό μάτι την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Και μάλιστα όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, όσο ποιο νωρίτερα γίνουν τόσο το καλύτερο. Και εξηγούν. Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα πλήξει την οικονομία σε μία ευαίσθητη περίοδο και θα κλονίσει την ήδη προβληματική εμπιστοσύνη στην χώρα.
Οι επενδυτές θέλουν καθαρό τοπίο και καθαρές λύσεις. Η Ελλάδα σε αντίθεση με το 2014 δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους αλλά και του Έλληνες, αφού κανένα από τα δύο κόμματα που βρίσκονται στην διεκδίκηση της εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) δεν προβλέπεται να επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Η πολιτική τους είναι λίγο πολύ γνωστή.
Οι αγορές θα δουν με θετική μάτι την λήξη μία εκκρεμότητας και ίσως αυτό το δούμε άμεσα τόσο στο Χρηματιστήριο (κυρίως) και δευτερευόντως στην αγορά ομολόγων η οποία παραδοσιακά έπεται.
Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα.
Τα άσχημα είναι ότι στο υπόλοιπο του κυβερνητικού βίου πολύ δύσκολα θα ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα έχουν το ελάχιστο πολιτικό κόστος. Κάποιες μεταρρυθμίσεις δηλαδή θα πάνε πίσω. Την ίδια τύχη προφανώς θα έχουν και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί με το Ελ. Βενιζέλος.
Το θέμα της ΔΕΗ δεν μπορεί να περιμένει, αλλά πολύ δύσκολα θα προχωρήσει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αλλά των Ελληνικών Πετρελαίων.
Στο μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μάλλον η επόμενη κυβέρνηση θα βρει μπροστά της … αγκάθια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πλεόνασμα θα είναι οριακά πάνω από τον στόχο του 3,5%. Με δεδομένο ότι σε κάθε εκλογική μάχη οι έλεγχοι ατονούν και οι πληρωμές φόρων επίσης επιβραδύνονται, μάλλον τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Σε ένα πράγμα όλο συμφωνούν ότι η εκλογική περίοδος καλό θα ήταν να είναι βραχύβια. Επίσης για την επόμενη ημέρα όλοι συμφωνούν ότι θα φέρει μία καλύτερη ψυχολογία σε επενδυτές, αγορές και πολίτες.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις