Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συντάξεις: Αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2023 – Παραδείγματα

Συντάξεις: Αυξήσεις από τον Ιανουάριο του 2023 – Παραδείγματα

Ότι οι συντάξεις θα «ξεπαγώσουν» από τον Ιανουάριο του 2023 το είχε πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Χθες (09.08.2022) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η αύξηση που θα δουν οι συνταξιούχοι θα είναι μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τις αυξήσεις τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 προέβλεπαν πως θα ήταν στο 4,5% για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός είναι πάνω από 11% και ενώ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη.

Το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις αναμένεται να είναι στα όσα θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε εδώ τα σενάρια για το τι πρόκειται να πει.

Οι αυξήσεις (που θα κριθούν από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη) στις συντάξεις από τον Ιανουάριο θα είναι οι πρώτες ύστερα από 12 χρόνια.

Για το θέμα των συντάξεων τοποθετήθηκε και ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς, ο οποίος τόνισε στην ΕΡΤ ότι «αυτοί που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά. Κάποιοι με μικρή προσωπική διαφορά θα λάβουν και αυτοί αύξηση».

 

Με λίγα λόγια:

Συνταξιούχος με σύνταξη 900 ευρώ και προσωπική διαφορά 40 ευρώ θα λάβει αύξηση 18,5 ευρώ.

Λογιστική θα είναι η αύξηση για 650 χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι θα μειώσουν την μεγάλη προσωπική τους διαφορά φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες αυξήσεις.

Διπλά κερδισμένοι πάντως θα είναι οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ λόγω και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις