Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία της νέας κυβέρνησης

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία της νέας κυβέρνησης

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τη σημασία και την αξία αυτής της φράσης θα διαπιστώσει ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών μόλις καθίσουν στην καρέκλα τους.

Γιατί τα οικονομικά προβλήματα είναι μπροστά τους βουνό και τον τελευταίο καιρό ψήλωσαν ακόμα περισσότερο.

Μπορεί από την προεκλογική περίοδο να αναδείχθηκαν ως πιο σημαντικά προβλήματα η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά τελικά τα άμεσα προβλήματα και τα πιο επείγοντα ακουμπούν στην πραγματική οικονομία.

Ξεκινώντας από την τρόικα, ανάλογα με το ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση θα δούμε το χαρακτήρα θα πάρει η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση.

Δεν έχει καμία σημασία πως θα βαπτιστεί, αλλά είναι γεγονός πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί για το θέμα, οπότε το πρώτο που χρειάζεται να κάνει είναι η διαμόρφωση των τελικών θέσεων και των ¨κόκκινων¨ γραμμών.

Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα ξεκινήσει η συζήτηση από εκεί που σταμάτησε και θα επιχειρηθεί, όπως είπε και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, να κλείσει γρήγορα η συμφωνία.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη κίνηση που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να συστήσει την ομάδα που θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για το χρέος και προπαντός να χαράξει τη στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθήσει.

Αν επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και επιζητηθεί η μείωση του βάρους μέσω της επιμήκυνσης ή άλλων εργαλείων με εξαίρεση το «κούρεμα»  δεν αποκλείεται να δούμε  την κυβέρνηση να καλεί σε συνεργασία και τα άλλα κόμματα και έτσι να συνδιαμορφωθεί  ένα εθνικό σχέδιο.

Το μεγάλο όμως, το μέγιστο πρόβλημα είναι η είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου. Τα ταμεία μπορεί να μην είναι σχεδόν άδεια, αλλά η «μαύρη τρύπα» από τα φορολογικά έσοδα αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού προεκλογικά οι πολίτες έκαναν στάση πληρωμής φόρων.

Η ανάγκη και ο επείγον χαρακτήρας του θέματος θα υποχρεώσει το νέο υπουργό Οικονομικών να ζητήσει να αυξηθεί η είσπραξη φόρων, να κινητοποιηθούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί  και όπως είπε ο κύριος Δραγασάκης σε τηλεοπτική συζήτηση να ενταθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να αλλάξει τη φορολογία, αλλά το πρώτιστο καθήκον που έχει μπροστά του είναι να εισπράξει τους φόρους που οι φορολογούμενοι παρότι είχαν υποχρέωση αρνήθηκαν σε μεγάλο βαθμό να πληρώσουν.

Το ίδιο θα συμβεί και στο σκέλος των εισφορών, γιατί οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συντάξεις των επόμενων μηνών και αν αυτό συμβεί τα ταμεία θα πρέπει ή να συνάψουν δάνεια ή να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά τους.

Οπότε και εδώ αναμένεται εντατικοποίηση της προσπάθειας είσπραξης εσόδων.

Το αμέσως επόμενο ¨αγκάθι¨ που θα έχει η κυβέρνηση είναι τα ομόλογα του Μαρτίου. Αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και υπάρξει συμφωνία με την τρόικα (πράγμα που θα γίνει με κυβέρνηση της Ν.Δ.,  αλλά όχι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις στελεχών του), δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί θα εισπράξουμε τη δόση των 7,5 δις. ευρώ.

Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τελικά αυτή την προοπτική, τότε θα πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές για την πληρωμή των ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Βεβαίως, την ίδια ώρα, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινήσει η επεξεργασία των νομοσχεδίων για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Επίσης, το άλλο πολύ σημαντικό είναι η έναρξη του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης που στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως το πιο σπουδαίο ζήτημα μετά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ κατά την άποψή μας είναι πιο σημαντικό και από τις συζητήσεις για το χρέος, αφού μόνο με ανάπτυξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, της ανεργίας, της δημιουργίας εισοδημάτων.

Αποτελέσματα εκλογών 2015 – Εκλογές 2015 – Δείτε εδώ τα αποτελέσματα ανά νομό
Greek election 2015 results: Greek legislative parliamentary election results

Εκλογές Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε