Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το εξάμηνο «food pass» που θα ανακουφίσει το 85% των ελληνικών νοικοκυριών – Ποιοι και πόσα θα λάβουν

Το εξάμηνο «food pass» που θα ανακουφίσει το 85% των ελληνικών νοικοκυριών – Ποιοι και πόσα θα λάβουν
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Το έκτακτο μέτρο του «food pass» που αφορά το 85% των ελληνικών νοικοκυριών είναι το μέτρο – έκπληξη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της βουλής…

Είναι το μέτρο – έκπληξη για το οποίο έγραφε το newsit.gr το οποίο αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών και θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των διυλιστηρίων.

Έτσι λοιπόν, από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, θα χρηματοδοτείται από το κράτος το 10% (όσο είναι και ο πληθωρισμός) των αγορών των νοικοκυριών από σούπερ μάρκετ και γενικότερα από μάρκετ τροφίμων (μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μινι – μάρκετ κτλ).

Το όριο των αγορών θα είναι 220 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό ενός ατόμου ενώ το ποσό αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε μέλος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα χρήματα αναμένεται να φτάνουν στα χέρια των πολιτών, με ένα σύστημα τύπου fuel pass.

Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το food pass είναι το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να φτάνει έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Με το food pass αναμένεται να ανακουφιστούν 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

1. Νοικοκυριό με ένα άτομο θα έχει κόστος αγορών για τρόφιμα στα 220 ευρώ, δηλαδή το μηνιαίο ποσό θα είναι στα 22 ευρώ και το ποσό στο 6μηνο που θα λάβει, θα ανέρχεται σε 132 ευρώ.

2. Ζευγάρι χωρίς παιδιά, υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος τροφίμων 320 ευρώ τον μήνα (220 ευρώ συν 100 ευρώ), θα λάβει συνολικά 32 ευρώ το μήνα και 192 τον μήνα.

3. Ζευγάρι με ένα παιδί θα έχει κόστος τροφίμων στα 420 ευρώ, με μηνιαία επιδότηση 42 ευρώ και σύνολο 252 ευρώ.

4. Οικογένεια με δύο παιδιά, το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 312 ευρώ.

5. Οικογένεια με τρία παιδιά, θα επιδοτηθεί συνολικά με 372 ευρώ.

6. Οικογένεια με τέσσερα παιδιά στα 432 ευρώ.

7. Με πέντε παιδιά στα 492 ευρώ.

8. Με έξι παιδιά στα 552 ευρώ και

9. Από επτά και πάνω στα 600 ευρώ που είναι και το ανώτερο ποσό θα δοθεί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το μέτρο «ενσωματώνει την πρόθεσή μας να στηριχθούν με αυτήν όσο το δυνατόν πιο πολλά νοικοκυριά. Γιατί έχει ευρύ φάσμα. Αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τη διάθεσή μας να δρούμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις