Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ – Αύξηση 61,2 % στο πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ – Αύξηση 61,2 % στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μετά την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή με την οποία έχει διατεθεί στο αγοραστικό κοινό της Ελλάδας.

Αν και σε κάποιους οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων πριν λίγο καιρό θα φάνταζαν αδιανόητες, αποτελούν πλέον πραγματικότητα.

Τα τελευταία 24ωρα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κυμάνθηκε σε όλους τους νομούς της επικράτειας στα 2,053 ευρώ την Τετάρτη, ενώ σήμερα Πέμπτη η μέση τιμή της αναμένεται να φτάσει τα 2,08 ανά λίτρο. \

Χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική ήταν 2,042 ευρώ ανά λίτρο, στη Θεσσαλονίκη 2,044 ευρώ, στην Ευρυτανία 2,140 ευρώ ανά λίτρο, στη Φωκίδα 2,090 ευρώ, στο Ρέθυμνο 2.103 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα 2,156 ευρώ. Για άλλη μια ημέρα την ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη πουλούσαν τα πρατήρια των Κυκλάδων, καθώς ο μέση τιμή της εκτοξεύτηκε στα 2,202 ευρώ.

Ωστόσο, από την Τετάρτη, «δυναμικά στο παιχνίδι» μπαίνει και το πετρέλαιο κίνησης, καθώς πωλούνταν ακόμα και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο. Στο νομό Ευρυτανίας η μέση τιμή του diesel κίνησης «έκλεισε» στα 2,001 ευρώ.

Ακολούθησαν οι νομοί Φωκίδας με 1,964 ευρώ ανά λίτρο, Κυκλάδων 1,956 ευρώ και Ρεθύμνης με 1,914 ευρώ. Στο νομό Αττικής η τιμή του πετρελαίου κίνησης χθες ήταν 1,896 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 1,893 ανά λίτρο. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Το πετρέλαιο στον ελλαδικό χώρο πήρε πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές όσον αφορά στο προϊόν αλλά ειδικό φόρο κατανάλωσης έχει χαμηλό», λέει στο newsit.gr, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου και συμπληρώνοντας προσθέτει: «Δηλαδή σε σχέση με την βενζίνη ο ειδικός φόρος είναι σχεδόν τα μισά λεφτά. Άρα το πετρέλαιο κίνησης έχει πολύ υψηλή τιμή. Οι αυξήσεις που πήρε ιδιαίτερα το πετρέλαιο κίνησης ήταν δυσανάλογες με τις αυξήσεις που έγιναν στη βενζίνη».

Στα κόκκινα και το πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια ώρα που ο υδράργυρος σημειώνει μεγάλη πτώση από την κακοκαιρία «Φίλιππος», η οποία… χτυπάει τις τελευταίες ώρες τη χώρα μας, το πετρέλαιο θέρμανσης δεν λέει με τίποτα να σταματήσει την ανοδική του πορεία. Χθες η μέση τιμή του στην Αττική και στο νομό Θεσσαλονίκης τα 1,567 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι υψηλότερες τιμές εντοπίστηκαν στην Ευρυτανία με 1,611 ευρώ ανά λίτρο και στο νομό Ηρακλείου με 1,668 ευρώ ανά λίτρο.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πανελλαδικά έκλεισε την Τετάρτη στα 1,555 ευρώ, όταν στις 9 Μαρτίου του 2021 ήταν 0,952 ευρώ. Δηλαδή μέσα ένα έτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σημείωσε αύξηση της τάξεως του 61,2%.

Θανάσης Γερασιμίδης

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις