Οικονομία

Βάιντμαν: Δεν είναι προτεραιότητα το θέμα του χρέους!

«To θέμα του χρέους δεν είναι κύριας προτεραιότητας. Aνάλογα με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της, η Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ' ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία», δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Θεωρεί, δε, ότι «αυτό που επείγει περισσότερο δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά το να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και να μπορέσει και πάλι να πορευθεί μόνη της η χώρα, χωρίς στήριγμα».

Με αναφορά σε γνωστή μελέτη σύμφωνα με την οποία το 90% των ποσών που δόθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας κατέληξαν στις τράπεζες, ο κ. Βάιντμαν συμπληρώνει: «Η Ελλάδα είχε χρέη με εσωτερικούς και ξένους δανειστές -οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ποσοστό τράπεζες- και δεν ήταν πια σε θέση να τα αποπληρώσει. Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, η Ευρώπη.

Τα ποσά, όμως, των αρχικών δανείων κατέληξαν στα κρατικά ταμεία, με την Ελλάδα να ωφελείται. Τα κεφάλαια, δε, που δανείζονταν από τις τράπεζες προέρχονταν από τους καταθέτες -πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες- οι οποίοι και είχαν εμπιστευθεί, στις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις τους».

Και στη Die Welt

Τα ίδια πάνω κάτω είπε ο Γενς Βάιντμαν και σε συνέντευξή του στη Die Welt. Δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το πλέον επείγον πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά η τήρηση του προγράμματος και το να καταφέρει η χώρα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της, τόνισε ο επικεφαλής της Bundestag Γενς Βάιντμαν και υπεραμύνθηκε της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης.

«Θεωρώ τη συζήτηση (για την ελάφρυνση του χρέους) δευτερεύουσα σε σημασία. Η Ελλάδα πληρώνει, σε σχέση με το ΑΕΠ της, λιγότερους τόκους από την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους το πλέον επείγον πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά η τήρηση του προγράμματος και το να καταφέρει η Ελλάδα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι το 90% των κεφαλαίων που διατέθηκαν για τη διάσωση της χώρας κατέληξαν στις τράπεζες, υποστηρίζει: «Η Ελλάδα είχε, έναντι εσωτερικών και εξωτερικών πιστωτών -μεταξύ των οποίων και πολλές τράπεζες-, χρέη τα οποία δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις, για αυτό παρενέβη η ευρωπαϊκή κοινότητα κρατών. Τα χρήματα, όμως, που δόθηκαν αρχικά είχαν εγγραφεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, άρα η Ελλάδα ωφελήθηκε από αυτά. Επιπλέον, πίσω από τις τράπεζες βρίσκονται καταθέτες, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν στις τράπεζες -και στην Ελλάδα- τις οικονομίες τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Ιταλό ομόλογό του, Adolfo Urso, για την ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανική πολιτική, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καινοτομία
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Άλμα στους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Wall Street μετά τη συμφωνία Κίνας – ΗΠΑ για αναστολή δασμών
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη έως την Τετάρτη
The Wall Street entrance