Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Βουλιάζουν τράπεζες και Χρηματιστήριο – Στοίχημα πλέον να κρατηθούν οι 600 μονάδες

Βουλιάζουν τράπεζες και Χρηματιστήριο – Στοίχημα πλέον να κρατηθούν οι 600 μονάδες

Την ώρα που φουντώνουν οι συζητήσεις για την δημιουργία μίας «bad bank» ελληνικής εμπνεύσεων, προκειμένου να δοθεί το φιλί της ζωής στις τράπεζες και να επιστρέψουν στον ορθό δρόμο, οι επενδυτές σφυροκοπούν τις μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πλέον οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω από το ένα δισ, ενώ με δεδομένου ότι αργά χθες το βράδυ οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Νέα Υόρκη κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, είναι πολύ πιθανό σήμερα, ο τραπεζικό δείκτης να γράψει αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ και μία ακόμη τράπεζα να χάσει το όριο του ενός δισ κεφαλαιοποίηση.

Με βάση τα χθεσινά κλεισίματα, η Alpha Bank έχει 1,8 δισ, η Eurobank οριακά πάνω από το 1 δισ. η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε στα 955 εκατ. και η Πειραιώς είναι κάτω και από το μισό δισ και συγκεκριμένα στα 423 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι 4,2 δισ. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το πόσο χαμηλή είναι η κεφαλαιοποίησή τους, αρκεί να το τονίσουμε ότι ο ΟΤΕ κοστίζει περί τα 5 δισ και η Coca Cola λίγο πιο κάτω από τα 10 δισ.

Χθες τα πράγματα δεν ήταν καλά στο ελληνικό χρηματιστήριο και χειροτέρεψαν ότι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισε σε αρνητική, από θετική που ήταν το πρωί.

Με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Motor Oil 3,32% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, Τέρνα Ενεργειακή 0,32) και Τιτάν 0,30%.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 16,2%, ενώ το χθεσινό κλείσιμο του εν λόγω δείκτη παραπέμπει, σε νέα χαμηλά 33 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/2/2016 (431,4 μονάδες). Αν υποχωρήσει και σήμερα, ο δείκτης είναι πιθανό να έχουν ιστορικό χαμηλό.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις