Site icon NewsIT

Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι της ύφεσης – Λιγοστό φως από τις εξαγωγές

09.06.2011 | 14:05
Βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι της ύφεσης – Λιγοστό φως από τις εξαγωγές

- Μας ''στοιχειώνει'' η κρίση – Στο -5,5% η μείωη του ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο του 2011- Τρεμοπαίζει ελπίδα ανάκαμψης με το +0,2% στο ΑΕΠ σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010 - Συνεχώς αιμορραγεί το πορτοφόλι των καταναλωτών ενώ ακριβαίνουν βασικά είδη - Ολόενα εξανεμίζονται οι αναιμικές επενδύσεις - Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής

Βιώνουμε πιθανότατα τις πιο μαύρες στιγμές της οικονομικής κρίσης και το χειρότερο είναι πως δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει.Γιατί η αλήθεια των αριθμών της Στατιστικής Αρχής είναι αμείλικτη.
 
Από τη μια αχνοφέγγει μία ελπίδα με την έστω και οριακή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,2% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010, όμως πως αυτή να μακιγιάρει το αποκρουστικό πρόσωπο της ύφεσης που ζούμε και μεταφράζεται με αριθμούς σε μείωση -5,5% του
Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010!
 
Η ”δύναμη” των νοικοκυριών συνεχώς εξασθενεί όπως προκύπτει από τη μείωση κατά 6,9% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.
 
Κι όμως την ώρα που ο περισσότερος κόσμος βλέπει το πορτοφόλι του να αδειάζει, είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω μειώσεων μισθών και συντάξεων, την ίδια ώρα τα περισσότερα βασικά είδη και υπηρεσίες ακριβαίνουν.
 
Γιατί μπορεί ο πληθωρισμός να ”μαζεύτηκε” τον Μάιο στο 3,3% από 3,9% τον Απρίλη όμως προσέξτε στο ίδιο διάστημα ποιά προιόντα αυξήθηκαν και πόσο:
α) Κατά 3,5% της ομάδας ”Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά” λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, φρούτα νωπά.
β) Κατά 3,3% της ομάδας ”Αλκοολούχα ποτά και καπνός”, λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.
γ) Κατά 2,9% της ομάδας ” Ένδυση και υπόδηση” λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 8,7% της ομάδας ”Στέγαση” λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και της ύδρευσης και αποχέτευσης .
ε) Κατά 1,1% της ομάδας ”Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες” λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.
στ) Κατά 5,9% της ομάδας ”Μεταφορές” λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών.
 
Την ίδια ώρα αποδεικνύονται μάταιες οι ελπίδες πως θα ανοίξουν οι δουλειές καθώς οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.
 
Η μοναδική ελπίδα έρχεται από τη μείωση κατά 40,7% που παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που εξηγείται από την αύξηση κατά 6,5% στις εξαγωγές αγαθών και στη μείωση κατά 15,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 που παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και αυτή η ελπίδα είναι κουτσή, αφού η μείωση των εισαγωγών εξηγείται από την αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν, με την ίδια ευκολία όπως πριν, προιόντα από το εξωτερικό.
Διαβάστε επίσης :
Στο υπουργικό στις 14.00 η σφραγίδα σε κεφαλικό φόρο και χαράτσια στα ακίνητα
”Αν δεν ξημερώσει στην Ελλάδα Καληνύχτα Γερμανία”
Σοκ από τη φυγή της Hochtief από το ”Ελ. Βενιζέλος”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version