Χρηστικά

ΑΔΜΗΕ: Κανένας κίνδυνος από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού για την υγεία – Κάνουμε ενδελεχείς μετρήσεις της ακτινοβολίας

Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αναλύει ο διαχειριστής

Η υλοποίηση των έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανά την επικράτεια γίνεται με βάση αυστηρές προδιαγραφές όσον αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ σε εκτενή τοποθέτησή του με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως τονίζει ο ΑΔΜΗΕ, σε όλα τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί σχετικά με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζει αυστηρά και απαρέγκλιτα τα όρια που θέτει ο διεθνής, επιστημονικός οργανισμός για την προστασία των ανθρώπων από τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία (ICNIRP), ο οποίος δρα υπό την αιγίδα του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), όπως έχουν μεταφερθεί και ισχύουν στην Ελλάδα.

Σε μετρήσεις που γίνονται κατά καιρούς σε γραμμές, οι ευρεθείσες τιμές όχι απλά είναι εντός των προβλεπόμενων κατά τα ανωτέρω, ορίων, αλλά είναι τόσο χαμηλότερες, που τυγχάνουν αμελητέες.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι τα ασφαλή όρια έκθεσης κοινού αποτελούν όρια πρόληψης και όχι όρια επικινδυνότητας και εμπεριέχουν μεγάλους συντελεστές ασφαλείας.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει πραγματοποιήσει πληθώρα μετρήσεων στον περίγυρο γραμμών υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Ανάλογες μετρήσεις έχουν διεξαχθεί από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και την ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας).

Περνώντας σε μια επιστημονική ανάλυση του θέματος, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διακρίνεται ανάλογα με την ενέργεια των φωτονίων της σε ιοντίζουσα και μη ιοντίζουσα.

Η ιοντίζουσα ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γ, έχει επαρκή ενέργεια, ώστε να απομακρύνει ηλεκτρόνια από άτομα ή μόρια, προκαλώντας ιονισμό και πιθανές βλάβες στο DNA. Αντίθετα, η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, όπως τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα και το ορατό φως, δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για ιονισμό και κατ΄ αρχήν δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA.

Η αρχή ALARA αποτελεί απαίτηση σε τομείς δραστηριοτήτων που παράγουν ιοντίζουσα ακτινοβολία. Αυτοί οι τομείς δραστηριοτήτων ιοντίζουσας ακτινοβολίας περιλαμβάνουν ιδίως:

  •  την πυρηνική ενέργεια,
  • την ιατρική χρήση ακτινοβολίας,
  • τα ραδιολογικά εργαστήρια και έρευνες και
  • τις βιομηχανικές εφαρμογές με ραδιενεργά υλικά.

Οι υπόγειες, εναέριες και υποβρύχιες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας οποιασδήποτε τάσης παράγουν μη ιοντίζουσα ακτινοβολία. Επειδή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) που δημιουργούνται από γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν προκαλούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και του κοινού, κανένας διεθνής κανονισμός και καμία οδηγία της ΙCNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία) ή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν απαιτεί την εφαρμογή της αρχής ALARA σε τομείς δραστηριοτήτων που παράγουν μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο που απαιτείται για την ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Εν γένει τα έργα του ΑΔΜΗΕ ελέγχονται συνεχώς για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκλύουν, όλες δε οι μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η εν λόγω ακτινοβολία είναι πολύ κάτω των ορίων ασφαλείας, τα οποία, για το μεν ηλεκτρικό πεδίο, ορίζονται σε 5 kV/m για το γενικό κοινό και σε 10 kV/m για τους εργαζόμενους, για δε το μαγνητικό πεδίο, σε 200 μT για το γενικό κοινό και σε 1.000 μT για τους εργαζόμενους.

Με τον ενταφιασμό των υπογείων γραμμών σε βάθος 2,1 μέτρων εξασφαλίζεται η τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του ανθρώπου στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτά καθορίζονται από τη σχετική υπουργική απόφαση.

Επισημαίνεται ότι η ένταση της ακτινοβολίας μειώνεται σημαντικά με την απόσταση από την πηγή, σύμφωνα με τον “νόμο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης”, δηλ. εάν η ένταση σε απόσταση 1 μέτρου από την πηγή είναι α, τότε σε απόσταση 10 μέτρων η ένταση είναι 100 φορές χαμηλότερη της α.

Καταλήγοντας, ο ΑΔΜΗΕ παρατηρεί ότι ο ισχυρισμός πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις πέρα από τις θερμικές δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην ανθρώπινη υγεία δεν αναμένεται να επιφέρει νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία να υποδηλώνουν κάποιον άγνωστο κίνδυνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Ενιαία ψηφιακή εφαρμογή για την καταγραφή οχημάτων στα χερσαία συνοριακά τελωνεία
Με την ψηφιακή εφαρμογή καταργούνται οι παλιές χειρόγραφες διαδικασίες, βιβλία, έντυπα και καταχωρίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύγχρονη, ψηφιακή εποχή των τελωνειακών υπηρεσιών στα σύνορα της χώρας
ΚΤΗΡΙΟ ΑΑΔΕ