Σάββατο, 14 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Ανεβαίνει εκ νέου η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος – Ακριβότερη στην Ελλάδα σήμερα

Ανεβαίνει εκ νέου η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος – Ακριβότερη στην Ελλάδα σήμερα

Νέα άνοδος παρατηρείται σήμερα, Δευτέρα (5.8.2024), στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από το εύρος των 104-128 ευρώ ανά μεγαβατώρα που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, σκαρφάλωσε στα 143 ευρώ. Η μέγιστη χονδρική τιμή ημέρας για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι στα 313 ευρώ και η ελάχιστη στα 85.

Η αύξηση καθιστά την ελληνική αγορά ακριβότερη πανευρωπαϊκά για σήμερα, όπως προκύπτει και από το σχετικό χάρτη της ΡΑΑΕΥ που δημοσιεύεται καθημερινά:

Όλα αυτά ενώ η παραγωγή των ΑΠΕ υποχώρησε κοντά στο 32%, ενώ η αντίστοιχη του φυσικού αερίου ανέβηκε στο 42,% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.

Οι μονάδες αερίου έχουν αυξήσει τις τελευταίες ημέρες τη συμμετοχή τους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, πράγμα που στοιχίζει ακριβά. Επίσης, ο λιγνίτης συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό τα απογεύματα επηρεάζοντας την εξίσωση.

Τη δική του ερμηνεία για την εξέλιξη των τιμών και της εγχώριας αγοράς έδωσε πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος.

Όπως τόνισε, η ενέργεια από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς και από υδροηλεκτρικά κάλυψε σχεδόν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας για ηλεκτρισμό τον Ιούλιο, όμως το ποσοστό αυτό είχε μεγάλες διακυμάνσεις όχι μόνο σε ημερήσια, αλλά και σε ωριαία βάση.

«Σε αυτή την εικόνα βλέπω την τεράστια δυναμική της ηλιακής ενέργειας, την πολύ μεγάλη μεταβλητότητα της αιολικής ενέργειας- και τις υποσχέσεις της στις καλές ώρες, την σημασία της υδροηλεκτρικής ενέργειας που περιορίζεται σε έναν χρόνο χαμηλών βροχοπτώσεων, το τεράστιο κενό που προκύπτει μόλις δύει ο ήλιος, τις μεγάλες διακυμάνσεις της ζήτησης ακόμα και σε έναν μόνο μήνα και την βουτιά των ηλεκτρικών φορτίων μέσα στο Σαββατοκύριακο», τονίζει ο κ. Τσάφος.

Και προσθέτει: «Η εικόνα αυτή είναι επίσης ο οδικός χάρτης για το μέλλον. Καθώς αυξάνουμε την πράσινη δυναμικότητα, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ευελιξία, μέσω της αποθήκευσης, της απόκρισης στη ζήτηση, τους κατανεμόμενους πόρους χαμηλού αποτυπώματος και τις διασυνδέσεις. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι η συνεχιζόμενη έκρηξη στις ΑΠΕ θα μεταφραστεί σε πιο προσιτές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές».

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις