Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο με εναλλακτικές πηγές, εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, μιλώντας σε podcast του ΑΔΜΗΕ.
Πρόσφατα η Κομισιόν παρουσίασε τον οδικό της χάρτη για πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών ως το 2027 στην Ε.Ε. Αν και η πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από τα κράτη-μέλη, ενδέχεται να επηρεάσει κράτη όπως η Ελλάδα που εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από τη Ρωσία. Πάντως, σε τεχνικό επίπεδο ο ΔΕΣΦΑ δεν δείχνει να ανησυχεί για τυχόν ελλείψεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενδεικτικά, η χώρα μας διαθέτει μια εισαγωγική δυνατότητα 14-15 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως δίχως να προσμετράται το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών. Η δε κατανάλωσή της είναι μόλις 6-7 δισ. κ.μ., άρα είναι φανερό πως οι υποδομές υπάρχουν. Σε αυτές συγκαταλέγονται αγωγοί όπως ο ΤΑΡ, αλλά και τα δύο τερματικά LNG της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.
Το ζήτημα είναι οι τιμές, καθώς στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι κατά κανόνα ακριβότερες από ότι προσφέρουν οι Ρώσοι. Πάντως, η Γκάλι δεν αναμένει φέτος το καλοκαίρι μια εποχιακή εκτίναξη της τιμής, καθώς η ζήτηση στην Ασία παραμένει αναιμική εν μέσω του εμπορικού πολέμου.
Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προβλέπεται να λειτουργήσουν νέες παραγωγικές μονάδες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που θα βελτιώσουν το παγκόσμιο ισοζύγιο παραγωγής-ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθούν περαιτέρω, δίχως να αντιμετωπίζει η αγορά τις πιέσεις που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.