Νέους τρόπους και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους θα έχουν σύντομα οι πολίτες, καθώς ο Οδικός Χάρτης για την εξοικονόμηση στα κτίρια που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές πιθανές λύσεις.
Σύμφωνα με τη δημοσίευση του ΥΠΕΝ Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης μέσω των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, που με τον τρόπο αυτό θα γίνουν και εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λογική είναι ότι ο ενδιαφερόμενος θα κάνει αίτηση στον προμηθευτή της επιλογής του και εν συνεχεία θα υπολογίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση και η επίδραση που θα έχει στην κατανάλωση. Το κόστος θα αποπληρώνεται μέσω του λογαριασμού ρεύματος εντός μιας προκαθορισμένης περιόδου και εφόσον η εξοικονόμηση είναι στην πράξη αυτή που υποσχέθηκε η εταιρεία στον πελάτη.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η συγκεκριμένη λύση έχει το πλεονέκτημα ότι η ESCO αναλαμβάνει σημαντικό μέρος του επενδυτικού ρίσκου, συνεπώς έχει πραγματικό κίνητρο για να πετύχει πραγματική εξοικονόμηση. Επίσης, μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών.
Στον αντίποδα, ενδέχεται να υπάρξουν πολύπλοκα συμβόλαια που είναι δύσκολα στην κατανόηση από τους πελάτες. Επίσης, οι εγγυήσεις εξοικονόμησης εξαρτώνται από την απόδοση της ESCO, εισάγοντας έτσι εξάρτηση. Το ΥΠΕΝ εκτιμά παράλληλα ότι η αρχική ανάπτυξη της αγοράς μπορεί να είναι αργή χωρίς επαρκή κανονιστική υποστήριξη.
Πάντως, οι πληροφορίες δείχνουν ότι η είσοδος των προμηθευτών στην εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να ξεκινήσει ήδη από το 2026.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι τη συγκεκριμένη λύση. Σε πρόσφατη ερώτηση της Νέας Αριστεράς στη Βουλή επισημαίνεται ότι η επιλογή της θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της αγοράς εξοικονόμησης στα χέρια λίγων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, μικρές τεχνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν σήμερα τέτοια έργα, κινδυνεύουν να εξοβελιστούν ή να περιοριστούν σε ένα μειωμένο ρόλο”