Χρηστικά

Μπαράζ παρεμβάσεων στην φορολογία: Ποια νέα μέτρα και «εργαλεία» ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

Η έμφαση δίνεται στα ακίνητα, αναμένονται παρεμβάσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων στο εισόδημα και στα τεκμήρια

Μπορεί η πορεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος να κινείται με πρωτοφανείς ρυθμούς, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν επαναπαύονται στις «δάφνες» της τήρησης του χρονοδιαγράμματος και δρομολογούν νέες παρεμβάσεις.

Στο επίκεντρο του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ βρίσκεται η φορολογία στην αγορά των ακινήτων, στα τεκμήρια, και σε άλλα φορολογικά πεδία, με τα σενάρια να είναι πολλά, κάνοντας σαφές πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το σύνολο αυτών. Ο κύριος όγκος είναι τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ συζητούνται επιπλέον παρεμβάσεις που αναμένονται ίσως νωρίτερα και από το Σεπτέμβρη.

Έμφαση στα ακίνητα

Αρχής γενομένης από το καλοκαίρι, αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ψηφιακό εργαλείο από την ΑΑΔΕ, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και προγενέστερη προαναγγελία από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Στο νέο Μητρώο θα καταγράφονται τα στοιχεία των ακινήτων καθώς και λεπτομέρειες για την χρήση τους, ενώ και οι μισθωτές θα δηλώνουν τα ακίνητα που νοικιάζουν, διαμορφώνοντας έτσι ένα φάκελο για κάθε ακίνητο.

Δίνεται δυνατότητα έτσι στην ΑΑΔΕ να ελέγχει πλήρως και ανά πάσα στιγμή το κάθε ακίνητα, αν νοικιάζεται, αν είναι ανοιχτό ή κλειστό, περιορίζοντας έτσι κάθε δυνατότητα φοροδιαφυγής, κυρίως σε ό,τι αφορά στα μισθώματα.

Επιπλέον, και πάλι στην αγορά των ακινήτων, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναμένεται το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών έως το 2027, συγκρατώντας έτσι μια σειρά από φόρους και τέλη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι εμπορικές αξίες έχουν εκτοξευτεί «στον θεό».

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης των πληροφοριών, τότε θα αποφευχθούν αυξήσεις σε φόρους και τέλη όπως το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου, το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης, το τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία, ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων, το Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων, ο Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων, ο Φόρος Δωρεάς ακινήτων, το Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών, Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων, Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται και νέα παράταση στην έκπτωση φόρου για όσους ιδιοκτήτες ανακαινίζουν τα ακίνητα τους, όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr.

Η παράταση για το 2025 θεωρείται δεδομένο πως έχει «κλείσει» ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως εξετάζεται η παράταση να αφορά και το 2026.

Η ρύθμιση θα έρθει με νομοθετική διάταξη μαζί με τα 3 μέτρα της επιστροφής ενοικίου, της ενίσχυσης σε συνταξιούχους και ευάλωτους, και της αύξησης του ΠΔΕ, η οποία και αναμένεται το προσεχές διάστημα και χωρίς να αποκλείεται να ενταχθεί από τώρα και η παράταση για το 2026.

Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του 2025 επιλέξιμες δαπάνες επισκευής ή ανακαίνισης, θα επωφεληθούν με ετήσια μείωση φόρου έως και 3.200 ευρώ για πέντε συνεχή έτη, ανεβάζοντας το συνολικό όφελος στις 16.000 ευρώ, ενώ η έκπτωση φόρου θα καταγράφεται στα εκκαθαριστικά των ετών 2026 έως 2030.

Ωστόσο, στη κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης σε σχέση με την αγορά των ακινήτων είναι ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και αφορά μια παρέμβαση στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων με την εισαγωγή νέων κλιμακίων, καθώς στην Ελλάδα καταγράφεται πολύ υψηλή φορολογία σε αυτό το πεδίο.

Υπενθυμίζεται πως τα εισοδήματα από μισθώματα ακινήτων έως σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με συντελεστή 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ.

Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Αλλαγές ετοιμάζονται και στην φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, καθώς το οικονομικό επιτελείο αναμένεται προσεχώς να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία σχετικά με τα όρια του ετήσιου τζίρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών χωρίς ΦΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σε άλλα κράτη μέλη καθώς απαλλάσσονται από υποχρεώσεις και διοικητικά βάρη των διασυνοριακών συναλλαγών.

Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές του ΥΠΟΙΚ, η οδηγία δεν ορίζει πώς θα διαμορφώσει η κάθε χώρα το όριο, κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανοιχτή συζήτηση για την αλλαγή του, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως είναι μια απόφαση η οποία δεν είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη».

Εισόδημα και τεκμήρια

Επίσης ψηλά στη λίστα της κυβέρνησης για την ΔΕΘ είναι δύο ακόμα μέτρα που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος και στα τεκμήρια.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται αλλαγή στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος με μια έμφαση στους φορολογούμενους με εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, με την προσθήκη ενδιάμεσων συντελεστών στη φορολογική κλίμακα., αλλά και η αύξηση του εισοδηματικού ορίου, πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 44% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξετάζεται και μια συνολική παρέμβαση στα τεκμήρια, με εκείνα της διαβίωσης να έχουν την απόλυτη προτεραιότητα, και ενώ εκείνα του ελάχιστου εισοδήματος έπονται. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν εξετάζεται μείωση τεκμηρίων κατά 30%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα