Στις 30 Ιουνίου βγαίνουν στα «μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες, πού στοχεύει φέτος το ΚΕΑΟ
Σε πλήρη επιχειρησιακή εγρήγορση βρίσκεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενισχύοντας το οπλοστάσιό του με παρεμβάσεις που εντείνουν την πίεση στους οφειλέτες.
Σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο 714968/20-05-2025, το ΚΕΑΟ προγραμματίζει για τις 30 Ιουνίου 2025 τη δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίες παραμένουν ανεξόφλητες για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Η εν λόγω δημοσιοποίηση εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσιάζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΚΕΑΟ για το 2025, το οποίο προβλέπει αυξημένους στόχους είσπραξης, έμφαση στη διαχείριση παλαιών χρεών και διεύρυνση της εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Οι οφειλέτες θα ενημερωθούν με ατομικές ειδοποιήσεις στις 5 Ιουνίου, καλούμενοι να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών – δηλαδή έως τις 20 Ιουνίου – ώστε να αποφύγουν την ηλεκτρονική έκθεση μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η λίστα θα αναρτηθεί από κοινού με την ΑΑΔΕ, περιλαμβάνοντας επικαιροποιημένα στοιχεία όσων δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή δεν έχουν συμμορφωθεί με τις ειδοποιήσεις.
Το ΚΕΑΟ στοχεύει στην είσπραξη 1,82 δισ. ευρώ εντός του 2025, από 1,94 δισ. ευρώ πέρυσι, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 1,65 δισ. ευρώ. Το συνολικό χρέος προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται σε 49,28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ αποτελούν αρχικές οφειλές και τα υπόλοιπα προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Κατά το δ’ τρίμηνο του 2024, 15,64 δισ. ευρώ οφειλών βγήκαν εκτός ρύθμισης, αντιπροσωπεύοντας το 31,73% του συνόλου.
Στροφή σε επιθετικότερη πολιτική είσπραξης
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, το ΚΕΑΟ αναμένεται να «πατήσει γκάζι» στην προσπάθεια είσπραξης χρεών από τους οφειλέτες.
Κεντρικοί άξονες του σχεδίου είναι:
- Διαχείριση και ανάλυση του χαρτοφυλακίου οφειλών με στόχο την αύξηση των εσόδων μέσω εντατικοποιημένων ελέγχων, αυτοματοποιημένων ροών και παρεμβάσεων στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
- Ψηφιοποίηση των διαδικασιών και ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενημέρωση, παρακολούθηση και ρύθμιση των οφειλών, καθώς και ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης ρυθμίσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
- Ενίσχυση των ρυθμών είσπραξης με ενιαία στοχοθεσία και αναβάθμιση των πληροφοριακών εργαλείων σε συνεργασία με e-ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.
- Αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευση στελεχών στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τη διαχείριση σύνθετων φακέλων.
Το ΚΕΑΟ θέτει ως στόχο τη σημαντική μείωση του ποσοστού ανεξόφλητων οφειλών και τη διατήρηση υψηλών ποσοστών συμμόρφωσης για όσους έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις.
Η επιλογή της δημοσιοποίησης λειτουργεί ως μέτρο διαφάνειας και πίεσης προς όσους δεν ανταποκρίνονται, ενώ παρέχει και ισχυρά κίνητρα συμμόρφωσης σε όσους βρίσκονται «στο όριο» της ρύθμισης ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, στις προηγούμενες φάσεις αντίστοιχων αναρτήσεων, υπήρξε αισθητή αύξηση των ρυθμίσεων λίγο πριν την ανάρτηση, κάτι που επιδιώκεται και τώρα.
Νέα εργαλεία και ιδιώτες
Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2025 περιλαμβάνει και σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες, με στόχο την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών.
Ένα από τα βασικά νέα εργαλεία είναι το «ΚΕΑΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ», μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να αποδίδουν με μία και μόνο συναλλαγή όλες τις παρακρατούμενες οφειλές που εμφανίζονται στη Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων, μέσω της χρήσης Κωδικού Πληρωμής RF. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται δραστικά ο χρόνος και η γραφειοκρατία που απαιτούνταν μέχρι σήμερα, ενώ ενισχύεται η διαφάνεια και η άμεση απόδοση των ποσών στο ΚΕΑΟ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης, το ΚΕΑΟ έχει ήδη αναστείλει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για 220 εργοδότες που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, ιδίως στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση σε στρατηγικούς παραβάτες, δίνοντας σαφές μήνυμα πως η πρόσβαση σε ψηφιακές διευκολύνσεις συνδέεται πλέον άμεσα με τη φορολογική και ασφαλιστική συνέπεια.
Υπενθυμίζεται παράλληλα, διάταξη η οποία προβλέπει πως με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Συντονιστή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να προβαίνει σύμφωνα σε ανάθεση εκτέλεσης υπηρεσιών, υποστηρικτικής φύσεως, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη των σκοπών του ΚΕΑΟ.
Σημειώνεται πως οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν ή να απομακρυνθούν από τη λίστα αν:
- εξοφλήσουν πλήρως το ποσό,
- ενταχθούν σε εγκεκριμένη ρύθμιση και την τηρούν,
- αποδείξουν διοικητικό ή λογιστικό λάθος στην καταχώριση της οφειλής.