Χρηστικά

Που και πόσο θα αυξηθούν οι λογαριασμοί του νερού – Λειψυδρία και τουρίστες εκτόξευσαν τις αναγκαίες επενδύσεις

Τι αναμένεται να συμβεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης

Στον προθάλαμο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδά τους οι αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του newsit.gr από το χώρο της ενέργειας, συμπληρώνοντας πως το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα αύξησης των τιμολογίων για το νερό φέτος τουλάχιστον κατά το ρυθμό του πληθωρισμού το 2024. Αυτό σημαίνει πως τα τιμολόγια ύδρευσης, αποχέτευσης (ΔΥΕΑ) αλλά και άδρευσης (ΤΟΕΒ – Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) θα μπορούσαν να αυξηθούν το λιγότερο κατά 2,6%.

Σε περίπτωση, όμως, που δεν καλύπτεται το κόστος λειτουργίας μπορεί να προταθεί από τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ αύξηση και πέραν του πληθωρισμού.

Οι προτάσεις των εταιρειών και οργανισμών ύδρευσης κατατίθενται -αιτιολογημένα- στην Ρυθμιστική Αρχή Διαχείρισης Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία έχει τον τελικό λόγο για το αν και ποια θα είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

Πάντως οι περισσότερες ΔΕΥΑ κλπ. δεν έχουν ακόμα υποβάλλει τις προτάσεις τους στην ΡΑΑΔΑΕΥ, ενώ από εκείνες που έχουν υποβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, προβλέπουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι, φυσικά, το τι θα γίνει με τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ (Αθήνα – Πειραιάς) και της ΔΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς καλύπτουν πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας.

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως στις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι θετικές προς την αύξηση των τιμολογίων στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, παρά την δυνατότητα -βάσει του θεσμικού πλαισίου- αύξησης τους κατά 2,6%, αλλά και εκτιμήσεις αρμόδιων κύκλων της αγοράς ενέργειας υπέρ αυτού του ενδεχομένου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας μέσα από επενδύσεις 10 δις. ευρώ, όπως ανέφερε προχθές (7.5.2025) ο γενικός γραμματέας φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων στο υπ. Ενέργειας.

Πηγές τoυ newsit.gr στο Υπ. Ενέργειας αναφέρουν πως με βάση μελέτη που είχε γίνει το 2021, δηλαδή 4 χρόνια μόλις πριν, οι αναγκαίες επενδύσεις ανέρχονταν στα 5,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή στο διάστημα 2021 – 2025 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αναγκαίες επενδύσεις. Και αυτό αφενός λόγω λειψυδρίας και αφετέρου λόγω αύξησης του πλήθους των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα (και άρα της κατανάλωσης νερού).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΦΠΑ: Μηνιαία δήλωση για 5.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις στο τέλος Μαΐου – Στόχος οι «εξαφανισμένοι έμποροι»
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη εργασιών τον Απρίλιο και τηρούν απλογραφικά βιβλία, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο μηνιαίο σύστημα υποβολής δηλώσεων
Digital technology, internet network connection, big data