Χρηστικά

Πράσινο φως από ΥΠΕΝ για το έργο αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου

Ωριμάζει η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ στην αποθήκευση ενέργειας

Η ΔΕΗ έλαβε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για ένα από τα μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης που προωθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ έδωσε την άδεια του για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης που θα εγκατασταθεί στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Το έργο θα αποτελείται από δύο ταμιευτήρες νερού, έναν ψηλά και έναν χαμηλά. Η λογική είναι ότι τις ώρες με περίσσεια ενέργειας, θα αποθηκεύεται το νερό επάνω και τις ώρες που υπάρχει ζήτηση, θα αφήνεται να ρεύσει κινώντας ηλεκτρογεννήτριες και παράγοντας έτσι ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διασύνδεση του νέου σταθμού παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ θα γίνει μέσω του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της αντλησιοταμίευσης είναι ότι παρέχει αποθήκευση ενέργειας με μεγάλη χρονική διάρκεια, σε αντίθεση με τις μπαταρίες που σήμερα περιορίζονται στις δύο ή το πολύ τέσσερις ώρες.

Στην περίπτωση του έργου της ΔΕΗ, ο χρόνος φτάνει τις οκτώ ώρες σε μια ισχύ 217 MW, ή τις 14,5 ώρες σε ισχύ 206 MW, προσφέροντας έτσι μια πολύτιμη λύση για το σύστημα.

Ως γνωστόν, η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει και άλλες αντίστοιχες επενδύσεις στο μεγάλο επενδυτικό της σχέδιο που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος.

Υπάρχει επίσης η μονάδα αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο Καρδιάς με μια ισχύ 148 MW, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ακόμη δύο μεγάλα έργα προωθούνται στη Μεγαλόπολη και τη Βέροια με 181 και 475 MW αντίστοιχα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
ΑΑΔΕ: Ενιαία ψηφιακή εφαρμογή για την καταγραφή οχημάτων στα χερσαία συνοριακά τελωνεία
Με την ψηφιακή εφαρμογή καταργούνται οι παλιές χειρόγραφες διαδικασίες, βιβλία, έντυπα και καταχωρίσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σύγχρονη, ψηφιακή εποχή των τελωνειακών υπηρεσιών στα σύνορα της χώρας
ΚΤΗΡΙΟ ΑΑΔΕ