Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στο ναδίρ εντός του Μαΐου στη χώρα μας, αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν αυξητική πορεία στο εξής.
Ενδεικτικά, μέσα στο μήνα που διανύουμε η χονδρική τιμή βρίσκεται κοντά στα 85 ευρώ, δηλαδή 4% χαμηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο. Πρόκειται για φυσιολογική εποχιακή πτώση, τη στιγμή που οι ΑΠΕ καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της ζήτησης και ορισμένες ώρες της ημέρας ξεπερνούν ακόμα και το 90%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντούτοις, η συνέχεια δεν αναμένεται το ίδιο θετική για τους καταναλωτές. Το καλοκαίρι θα φέρει αυξημένη ζήτηση λόγω των αναγκών για κλιματισμό και της ενισχυμένης λειτουργίας των ακριβών μονάδων, δηλαδή με φυσικό αέριο και λιγνίτη. Την ίδια στιγμή, τα υδροηλεκτρικά της χώρας δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις ίδιες μεγάλες ποσότητες όσο σε προηγούμενα χρόνια λόγω της λειψυδρίας.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο διάστημα, καθώς στην Ευρώπη έχει φτάσει πλέον τα 37 ευρώ, από 32 ευρώ τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν το εν λόγω καύσιμο.
Κεντρικό ερώτημα ενόψει της συνέχειας είναι το κατά πόσο θα σημειωθεί φέτος μια αντίστοιχη περιφερειακή κρίση σαν αυτή που είδαμε πέρυσι τον Ιούλιο-Αύγουστο. Εκείνο το διάστημα η αγορά της ΝΑ Ευρώπης επί της ουσίας αποσυνδέθηκε τιμολογιακά από την υπόλοιπη ήπειρο και παρατηρήθηκαν πολύ υψηλές τιμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα στις Βρυξέλλες μαζί με τις γειτονικές χώρες, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποιο συγκεκριμένο μέτρο πέραν του καλύτερου συντονισμού ανάμεσα στους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς. Έτσι, η περιοχή παραμένει εν πολλοίς έρμαιο των συνθηκών που θα επικρατήσουν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε ένα ενδεχόμενο νέας κρίσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει και πάλι σε επιδοτήσεις προς τους οικιακούς καταναλωτές. Ανοικτό ερώτημα είναι το αν θα τις προσφέρει και στις επιχειρήσεις, όπως έκανε τον περασμένο χειμώνα αναδρομικά.
Περνώντας έτσι στις τιμές λιανικής, ένα πρώτο σήμα για το τί θα πληρώσουν οι καταναλωτές στο εξής θα έχουμε σε λίγες ημέρες, όταν ανακοινωθούν τα τιμολόγια Ιουνίου. Μπορεί ο Μάιος να ήταν πολύ φθηνός, αλλά οι προμηθευτές δεν αποκλείεται να αρχίσουν να κλιμακώνουν τις τιμές τους ώστε να μην χρειαστεί να το κάνουν μονομιάς αργότερα το καλοκαίρι.
Αυτό, βεβαίως, αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα-κίτρινα) και όχι τα μπλε σταθερά. Η εικόνα στην αγορά πέρυσι και φέτος δείχνει μια μαζική στροφή προς τα δεύτερα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να κλειδώσουν μια χαμηλή τιμή για ένα ή και δύο έτη ώστε να αποφύγουν τις μηνιαίες «εκπλήξεις».