Site icon NewsIT
07:44 | 26.05.25

Στο «πράσινο» ο λογαριασμός του ΔΑΠΕΕΠ που πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ

Solar farm and wind turbine on green fields

Φωτογραφία: iStock

Χάρης Αποσπόρης

Χωρίς πρόβλημα αναμένεται να κινηθούν οι πληρωμές για την πράσινη ενέργεια

Θετικό πρόσημο έχει ο ειδικός λογαριασμός που διατηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ της χώρας μας.

Σύμφωνα με το νέο δελτίο που εκδόθηκε από τον λειτουργό της αγοράς, ο λογαριασμός ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) έκλεισε το α’ τρίμηνο του έτους με σωρευτικό πλεόνασμα 13,18 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενα έτη ο ΕΛΑΠΕ υπήρξε ελλειμματικός, πράγμα που ανησυχούσε τους παραγωγούς και επιδείνωνε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πέρυσι, πάντως, το ταμείο έκλεισε θετικά, ενώ η πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ για φέτος είναι ότι επίσης δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, για το τέλος του 2025 οι εκτιμήσεις δείχνουν μια «τρύπα» 172,9 εκατ. ευρώ, η οποία όμως θα κλείσει μέσω του ειδικού αποθεματικού ύψους 70 εκατ. ευρώ συν τα έσοδα από το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στην κατανάλωση ντίζελ.

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας μοιράζονται τα έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το ποσοστό που θα λάβει ο ΔΑΠΕΕΠ από αυτά τα χρήματα για τον ΕΛΑΠΕ μειώνεται από 9,51% σε 9,08%, αν και η εκτίμηση είναι ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά ο λογαριασμός.

Αντίστοιχη μείωση αποφασίστηκε στο ποσοστό που θα λάβει η ενεργοβόρος βιομηχανία για την αντιστάθμιση του κόστους της (από 25% σε 20%), αλλά και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (από 41,8% σε 37%).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version