Χρηστικά

Στο τραπέζι μεταβατική υποχρεωτική εγγραφή όλων των εργαζομένων σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Κυοφορούνται αλλαγές σε όλο τον χάρτη της ασφάλισης της χώρας, αλλά και στην επένδυση των αποθεματικών των ασφαλισμένων

Στον προθάλαμο σημαντικών αλλαγών στον 2ο πυλώνα της ασφάλισης (ΤΕΑ), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη αναδιάταξη του ασφαλιστικού τοπίου της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως στον 2ο πυλώνα της ασφάλισης ανήκουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), στον 1ο πυλώνα ανήκουν τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, Μετοχικά Ταμεία κλπ), ενώ στον 3ο πυλώνα οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές.

Τόσο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία αφορούν εργαζομένους ανά κλάδο ή ανά επιχείρηση, όσο και τα ομαδικά ασφαλιστήρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών σε επιχειρήσεις είναι προαιρετικά, δηλαδή όποιος εργαζόμενος επιθυμεί.

Επίσης, η βασική διαφορά μεταξύ ΤΕΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών είναι πως τα ΤΕΑ δεν είναι κερδοσκοπικός φορέας ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές είναι.

Όσον αφορά τις εισφορές – ασφάλιστρα, τα ΤΕΑ και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επενδύουν το σύνολο (δηλαδή το 100%) των αποθεματικών τους σε χρηματοοικονομικούς τίτλους (με την υπόσχεση μίας υψηλότερης από εκείνου του ΕΦΚΑ συμπληρωματικής, «επικουρικής» σύνταξης, πέραν από μία προνομιακή πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία), ενώ τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, κλπ) μπορούν να επενδύουν μόνο το 23%, με το υπόλοιπο 77% των αποθεματικά να είναι αποταμιευμένο στην ΤτΕ και εν πολλοίς επενδυμένο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Το σενάριο το οποίο έχει πέσει στην διαπραγμάτευση μεταξύ ΤΕΑ και υπ. Εργασίας είναι να δημιουργεί ένα πραγματικά «ενδιάμεσο» καθεστώς μεταξύ 1ου και 3ου πυλώνα ασφάλισης. Δηλαδή αφενός να είναι -μεταβατικά – υποχρεωτική η συμμετοχή στα ΤΕΑ για όλους τους εργαζομένους, όπως δηλαδή ισχύει στον ΕΦΚΑ κλπ (1ος πυλώνας), αφετέρου να συνεχίσει (όπως ήδη ισχύει) να επενδύεται το 100% των αποθεματικών τους σε χρηματοοικονομικούς τίτλους.

Κατά την ομιλία του, στο 6ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ο πρόεδρος της, Χρήστος Νούνης πρότεινε την «καθιέρωση του συστήματος αυτόματης εγγραφής των εργαζομένων στους φορείς του 2ου πυλώνα ασφάλισης καθώς η επαγγελματική ασφάλιση στη χώρας μας δεν απολαμβάνει το προνόμιο της υποχρεωτικότητας».

Ο ίδιος σημείωσε πως «η ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ συνδυαζόμενη με την εισαγωγή κάποιας μορφής υποχρεωτικότητας εγγραφής των εργαζομένων στο θεσμό (σύστημα αυτόματης εγγραφής) αποτελεί τον game changer παράγοντα για την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα και την ουσιαστική διείσδυση του στην αγορά εργασίας».

Μιλώντας στον 6ο συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ, η υπ. Εργασίας, Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε νομοθετικές βελτιώσεις για τα ΤΕΑ, χωρίς, όμως, να μπει σε λεπτομέρειες.

Έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως εκείνο το σενάριο το οποίο έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – ΤΕΑ προβλέπει πως κάθε εργοδότης θα εγγράφει υποχρεωτικά του σε ΤΕΑ και μετά αν θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος να αποχωρήσει.

Μ΄άλλα λόγια οι εργοδότες θα πληρώνουν -για παράδειγμα – για 12 μήνες τις εισφορές υπέρ του ΤΕΑ και μετά τους 12 μήνες θα υπάρχει συγχρηματοδότηση των εισφορών, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργαζομένους .

Σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΑ, πληρώνοντας και αυτός εισφορές μαζίμε τον εργοδότη του εισφορές, μετά το πέρας των πρώτων 12 μήνων, θα διαγράφεται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Εφόσον η κυβέρνηση αποδεχόταν τελικά ένα τέτοιο σενάριο, τα ΤΕΑ (ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) καταλάμβαναν ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και το (δημόσιο) Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Υπενθυμίζεται πως το ΤΕΚΑ, το οποίο λειτουργεί από το 2022 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση αποκλειστικά για όποιον προσλαμβάνεται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2022, συγχρηματοδότηση εισφορών από εργοδότες και εργαζομένους (3% + 3%) και επένδυση του συνόλου των αποθεματικών του σε χρηματοικονομικούς τίτλος -μέσω ενός προκαθορισμένου επενδυτικού προϊόντος -. Καθώς έληξε στα τέλη του 2024 η διετής προθεσμία προαιρετικής ένταξης στο Δημόσιο ΤΕΚΑ, όσων προσλήφθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2022 και έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1987, το Δημόσιο ΤΕΚΑ είναι κλειστό σε όλους τους προς της 1ης Ιανουαρίου 2022 ασφαλισμένους.

Σε περίπτωση που θεσπιζόταν μία μεταβατική υποχρεωτική ασφάλιση σε μη κερδοσκοπικά ΤΕΑ (τα οποία, όμως, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, πρακτικά που αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν οι «εγγυήσεις» του Δημοσίου σε περίπτωση σημαντικής μείωσης των αποδόσεων των επενδύσεων των αποθεματικών, όπως ισχύσει στο Δημόσιο ΤΕΚΑ), ο ευρύτερος χώρος της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης θα άνοιγε μαζικά και στους ασφαλισμένους προ της 1ης Ιανουαρίου 2022, κάτι δηλαδή που δεν έγινε με το δημόσιο ΤΕΚΑ, καθώς ελάχιστοι ήταν οι 35άρηδες οι οποίοι μεταγράφηκαν από το επικουρικό του ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ. Επίσης, θα διευρυνόταν, με αυτό τον τρόπο, η πρόσβαση των ασφαλισμένων στην ιδιωτική υγεία, αυξάνοντας εξαιρετικά το ειδικό βάρος των ΤΕΑ στο χώρο αυτό σε σχέση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Παράλληλα, θα αυξανόταν ραγδαία των ποσό των ασφαλιστικών αποταμιεύσεων των εργαζομένων, τα οποία διοχετεύονταν σε επενδύσεις στις αγορές κεφαλαίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα