Χρηστικά

Υπουργείο Οικονομικών: Συχνότεροι οι έλεγχοι ανασφάλιστων οχημάτων – Υψηλότερα πρόστιμα στους παραβάτες

Ραγδαίες αλλαγές αναμένονται στο σύστημα διασταυρώσεων ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα, αρχής γενομένης το ερχόμενο φθινόπωρο, από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), με αναβαθμισμένα μέσα ελέγχου, πρόστιμα και άλλες ποινές για τους παραβάτες.

Το ΥΠΟΙΚ στοχεύει να κάνει πιο αποτελεσματικό το εν λόγω σύστημα, καθιστώντας αυτόματη την διασταύρωση των δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων φορέων, όπως η Αστυνομία, το Υπουργείο Μεταφορών και οι ασφαλιστικές εταιρείες, επιτρέποντας έτσι την άμεση ταυτοποίηση ανασφάλιστων οχημάτων κατά τη διάρκεια ελέγχων ή τροχαίων ατυχημάτων, και επιβολή υψηλότερων προστίμων, όπου χρειάζεται.

Με το νέο καθεστώς που βρίσκεται στα «σκαριά», αναμένεται αύξηση της συχνότητας των ελέγχων ανά 3 μήνες, ή και συχνότερα, για την ανίχνευση ανασφάλιστων οχημάτων, τόσο στους δρόμους όσο κυρίως μέσω ηλεκτρονικών ελέγχων.

Οι ποινές που θα επιβάλλονται θα είναι αυστηρότερες από σήμερα, για τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων προστίμων και αφαίρεσης πινακίδων, ενώ ενδέχεται επίσης να θεσπιστούν ποινικές κυρώσεις για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν άμεσα την ασφαλιστική κάλυψη ενός οχήματος, συμβάλλοντας στην αποφυγή απάτης και στην προστασία των καταναλωτών.

Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι οι αλλαγές αυτές να οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας και στην οδική ασφάλεια και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς οι εκτιμήσεις ποικίλλουν.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εκτιμά ότι το 2023 υπήρχαν περίπου 555.402 ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα. Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι το 2022 ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων κυμαινόταν μεταξύ 400.000 και 500.000. Σε έρευνα του 2021, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανικής εκτιμά ότι περίπου 643.718 οχήματα κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα χωρίς ασφάλεια.

Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, είναι σαφές ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων στην Ελλάδα είναι σημαντικός. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, το υψηλό κόστος ασφάλισης και η δυσπραγία ελέγχων, καθώς πολλές προσπάθειες αναδιαμόρφωσης του συστήματος στο παρελθόν έπεσαν στο κενό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι ισχύει με 8ωρο και υπερωρίες
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο Κεραμέως δίδει τη δυνατότητα σε όποιον εργαζόμενο το επιθυμεί να εργαστεί έως 13 ώρες την ημέρα (κατ΄ εξαίρεση) σε έναν εργοδότη με προσαύξηση 40% στην αμοιβή
Group of people, female waitress working at cafe, wearing a protective mask. She is holding a trey with coffee cups 2
Σαφάρι της εφορίας σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραλίες – «Όπλα» οι νέες τεχνολογίες και οι αυστηρές ποινές για παραβάτες
Το ελεγκτικό πλέγμα καλύπτει χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ταβέρνες, beach bars και παραχωρήσεις παραλιών
Παραλία με ξαπλώστρες 2
Πρόστιμα για 8,3 χιλιάδες εικονικά τιμολόγια αξίας 138 εκατ. ευρώ από την ΑΑΔΕ στο α’ 5μηνο του 2025
Ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ, που καταγράφει τις κινήσεις των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία από το myDATA και την ποιοτική ανάλυση από τους ελεγκτές, οδήγησε στον εντοπισμό σημαντικών υποθέσεων εικονικών τιμολογίων
Close up of young female electronic bank client using calculator in paperwork with accounts bills before providing payment online by laptop. Woman hands at work table with papers accounting sum to pay