Σημαντικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις φέρνει η νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον νέο Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.
Η ρύθμιση, που ενσωματώνεται στα άρθρα 14 και 15 του ν. 4308/2014, καθιστά πλέον υποχρεωτική την ηλεκτρονική τιμολόγηση για συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών, σηματοδοτώντας το τέλος της γραφειοκρατίας και των χειρόγραφων τιμολογίων. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών προσφέρει ισχυρά κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις σπεύσουν να συμμορφωθούν νωρίς, με στόχο να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση και να περιοριστούν τα φορολογικά κενά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης, η υποχρέωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης αφορά συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) εντός Ελλάδας, συμβάσεις με το Δημόσιο, καθώς και πωλήσεις προς φορολογούμενους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκδοση των τιμολογίων αυτών θα γίνεται είτε μέσω των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, είτε με άλλες τεχνικές προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα των εγγράφων (όπως EDI και προηγμένες ηλεκτρονικές υπογραφές).
Η διάταξη προβλέπει παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση για την αποκλειστική έκδοση των παραστατικών τους, πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό που ξεχωρίζει στη ρύθμιση είναι τα νέα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται δυνατότητα διπλής απόσβεσης για τις δαπάνες απόκτησης του απαραίτητου λογισμικού και εξοπλισμού. Όσες επιχειρήσεις αγοράσουν σχετική τεχνολογική υποδομή, θα μπορούν να εκπέσουν το 100% του κόστους στο έτος κτήσης, αλλά και ένα επιπλέον 100% ως προσαύξηση, μειώνοντας ουσιαστικά το φορολογητέο εισόδημα.
Επιπλέον, οι δαπάνες που αφορούν την έκδοση, αποστολή και αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσω παρόχων ή εφαρμογών, εκπίπτουν και αυτές από τα ακαθάριστα έσοδα, με επίσης προσαύξηση 100% για το πρώτο έτος εφαρμογής. Το συνολικό φορολογικό όφελος για μια μικρομεσαία επιχείρηση που επενδύει άμεσα στην ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αν λάβει υπόψη και τη μείωση του κόστους διαχείρισης και τη διευκόλυνση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Συγκεκριμένα, για να μπορέσει μια επιχείρηση να επωφεληθεί από τα φορολογικά κίνητρα, θα πρέπει να δηλώσει την πρόθεσή της να εφαρμόσει ηλεκτρονική τιμολόγηση τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης της υποχρέωσης, και να τη θέσει πράγματι σε λειτουργία μέσα στο συγκεκριμένο διάστημα. Αν η επιχείρηση υπαναχωρήσει ή δεν υλοποιήσει τελικά την απόφαση, τα κίνητρα ανακαλούνται.
Τα κίνητρα αφορούν δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από το φορολογικό έτος 2025 και έπειτα, εφόσον, είτε έχει υποβληθεί δήλωση για τη χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης το αργότερο 2 μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης για πωλήσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, είτε η έναρξη χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης πραγματοποιείται μέσα στο ίδιο διάστημα.
Αν και η ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής της υποχρεωτικής τιμολόγησης θα καθοριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η διάταξη προβλέπει ήδη ότι οι επιχειρήσεις που ενταχθούν από το φορολογικό έτος 2025 και μετά θα υπαχθούν σε ένα σύστημα με σαφώς πιο αυστηρές και διαφανείς προδιαγραφές.