Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρωστάμε 300 δισεκατομμύρια ευρώ

,,ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κάθε Έλληνας που γεννιέται είναι καταχρεωμένος ήδη και αυτό θα συμβαίνει για πολλές γενιές ακόμα.

Ασύλληπτο είναι το νούμερο που χρωστάνε οι έλληνες πολίτες, καθώς όπως ανακοινώθηκε δια στόματος του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, το χρέος της χώρας έφτασε στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο στρη σύγχρονη ιστορία της χώρας από τότε που συγκροτηθήκαμε ως κράτος.

Ο κ. Σαχινίδης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του δημόσιου τομέα έχουν διογκωθεί, με αποτέλεσμα το έλλειμμα το 2009 να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 χρόνων, στο 12,7%.

 Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ δηλώσεων υποστήριξης προς την Ελλάδα. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. φέρουν κοινή ευθύνη για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα. “Αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα μέλος έχει επίδραση σε όλες τις άλλες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική μονάδα. Γι’αυτό φέρουμε όλοι κοινή ευθύνη” απέναντι στην Ελλάδα, σημείωσε η ίδια στη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία.
Νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει.

“Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα”, δήλωσε και η εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή δραματική επισήμανσή του ότι το έλλειμμα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, προϊδέασε σήμερα ότι έρχονται τομές, ιδίως στη λειτουργία του κράτους, γιά τις οποίες απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστα να σταλεί ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, ενώ μίλησε γιά “στενωπό της οικονομίας και της κοινωνίας”(δείτε την σχετική είδηση).

 Όλο και περισσότεροι αναλυτές, σχολιαστές, αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι προσαρμόζουν στην Ελλάδα του “κοστούμι Ιρλανδίας“. Το θέμα της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί επί τάπητος και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις εφημερίδες De Tijd και L’Echo. «Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα και γενναία μέτρα στο άμεσα μέλλον», τόνισε ο κ.Τρισέ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. “Αποκλείω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Ωστόσο η κατάσταση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι πολύ τεταμένη. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γιούρογκρουπ.

«Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να τακτοποιήσει τα του οίκου της αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ίδιο ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε σήμερα ο Τζορτζ Σόρος στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Με συνέντευξη του στον Alpha ο αναλυτής της Fitch που υποβάθμισε την Ελλάδα προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάκαμψη στη χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια. “Ο υπουργός κατανοεί το πρόβλημα αλλά δεν ξέρω για το σύνολο της κυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής. (δείτε το σχετικό βίντεο). Με συνέντευξη του σε γαλλική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “το σφάλμα δεν είναι δικό μας αλλά του παρελθόντος”. (δείτε τη σχετική είδηση).

Πάντως σήμερα σε θετική τροχιά κινείται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών (δείτε την σχετική είδηση).

Το spread: 

Μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου και ξένων αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αποκλιμακώνονται το spread στις 239 μονάδες από τις 267 που έφτασε χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε