Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Επιδιώκουν να στήσουν Συνέδριο μιας μέρας

Επιδιώκουν να στήσουν Συνέδριο μιας μέρας

Με μια προειλημμένη απόφαση, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος, Κιουτσούκης, Καραγεωργόπουλος, Βασιλόπουλος) και η πλειοψηφία της Διοίκησης επιδιώκουν να στήσουν ένα Συνέδριο με συνοπτικές διαδικασίες, μιας μέρας, στις 25 Φλεβάρη.

Δηλαδή, αποφάσισαν να μη γίνει Συνέδριο!

Στην ουσία θέλουν να κρυφτούν από τους εργαζόμενους, να «οχυρωθούν» σε ένα χώρο με μπράβους και άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, να στήσουν μια κάλπη, από την οποία θα περάσουν «αντιπρόσωποι» – κανένας δεν ξέρει ποιοι –  χωρίς καμιά διαδικασία ελέγχου και νομιμοποίησης, εργοδότες και νόθοι, έτσι ώστε να συντηρηθεί ο βρώμικος μηχανισμός τους, για να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εργοδοσία και κυβέρνηση, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Αυτό δεν είναι Συνέδριο, δεν είναι διαδικασία συνδικαλιστικής οργάνωσης

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να γίνει Συνέδριο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μόνοι σύνεδροι που βρίσκονταν στις αίθουσες των Συνεδρίων της ΓΣΕΕ ήταν οι εκλεγμένοι από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αυτοί που σήμερα ισχυρίζονται, ότι δήθεν εμποδίζονται έκαναν συνδικαλιστικό τουρισμό σε πολυτελή θέρετρα με τα χρήματα των εργαζομένων.

Κανένας έντιμος συνδικαλιστής, κανένας εργαζόμενος δεν αποδέχεται την ωμή εργοδοτική παρέμβαση στα Σωματεία, την τεράστια νοθεία που αυτή τη φορά ξεπέρασε και την εποχή των παλιών εργατοπατέρων, Μακρή – Θεοδώρου. Δεν αποδεχόμαστε την παρουσία ΜΑΤ στα συνέδρια.

Έχουμε την εικόνα με την αστυνομία στα Συνέδρια των G8, του Eurogroup, στο Μαξίμου. Η αστυνομία τι θα φυλάει; Τους εκπροσώπους των εργατών από τους εργάτες; Θα είναι ο απόλυτος εξευτελισμός αυτής της ηγεσίας.

Πραγματική ηγεσία των εργαζομένων είναι αυτή που επιδιώκει τη συμμετοχή των εργαζομένων, είναι σε καθημερινή επαφή μαζί τους, με τις αγωνίες τους, τα προβλήματά τους. Η στήριξη των εργαζομένων είναι η “φρουρά” των συνδικαλιστών. Οι πραγματικοί συνδικαλιστές δε χρειαζόμαστε, ούτε έχουμε αστυνομικούς φρουρούς.

Το λόγο στα Συνδικάτα έχουν οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχουν καμία δουλειά στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, πολύ περισσότερο όταν επιχειρούν κόντρα στη θέληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων να κρατήσουν με το ζόρι στη θέση της μια πλήρως απαξιωμένη συνδικαλιστική ηγεσία.

Αντιδρούμε στη απροκάλυπτη πλέον προσπάθεια, με εξόφθαλμες παρανομίες, να μπει με φυσική παρουσία η εργοδοσία στις διαδικασίες του Συνεδρίου. Αντιδρούμε στην εκτεταμένη νοθεία και ζητούμε τον αποκλεισμό συγκεκριμένων 53 νόθων αντιπροσώπων που δεν εκπροσωπούν κανέναν και δεν έχουν εκλεγεί με καμία διαδικασία του συνδικαλιστικού κινήματος. Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί και σε εξώδικη καταγγελία, ογκωδέστατη, πάνω από 100 σελίδες, η οποία έχει σταλεί παντού. Έχει σταλεί για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα Συνδικάτα της χώρας, έχει σταλεί σε όλα τα ΜΜΕ.

Εμείς θέλουμε να γίνει Εργατικό Συνέδριο. Να πάρουν μέρος πραγματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με βάση τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Σημαίνει να γίνει συζήτηση πάνω στην κατάσταση, τι πρέπει να γίνει, πως θα οργανωθεί η εργατική τάξη και ο αγώνας της για να ζήσει ένα καλύτερο αύριο, να διεκδικήσει τις πραγματικές της ανάγκες. Ένα Συνέδριο όπου πραγματικοί αντιπρόσωποι, όχι “μαϊμούδες” και άδειες καρέκλες, θα συζητήσουν, ακόμα και θα αντιπαρατεθούν για τον προσανατολισμό του κινήματος με επιχειρήματα ανοιχτά, καθαρά, μπροστά στους εργαζόμενους, τους οποίους εκπροσωπούν. Εμείς επιδιώκουμε αυτές τις διαδικασίες, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ότι μέσα σε συλλογικές, μαζικές διαδικασίες θα αποκαλυφθεί η επιζήμια για τους εργαζόμενους γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η στήριξη που παρείχε όλη την καταστροφική για τα δικαιώματά μας δεκαετία της κρίσης στις κυβερνήσεις, στο ΔΝΤ, την ΕΕ, στα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Θα αποκαλυφθεί και η στήριξη που παρέχει σήμερα στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για το πάγωμα στους μισθούς, την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας. Θα αποκαλυφθούν, ποιοι οδηγούν τους εργαζόμενους στην αδράνεια και τα Συνδικάτα τους στην απαξίωση και την απομαζικοποίηση.

Το συνέδριο του ΕΚΑ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες έγινε χωρίς ΜΑΤ και μπράβους. Έγινε ζωντανή συζήτηση, πήραν το λόγο αντιπρόσωποι εργατικών σωματείων και πάρθηκαν  αποφάσεις όπως για Απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στον  αντιασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση.

Εμείς καλούμε όλα τα Συνδικάτα, όλους τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους να έρθουν να δουν με τα μάτια τους και να παρακολουθήσουν τι “Συνέδριο” θέλει η σημερινή ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ όταν μιλάει  για το ΠΑΜΕ ότι τρομοκρατεί με βία, ότι είναι επιχειρησιακός βραχίονας του ΚΚΕ, δανείζεται από τη δίκη της Χρυσής Αυγής την απολογία του Μιχαλολιάκου. Αυτή είναι η κατάντια τους.

Το ΠΑΜΕ αποτελεί μέτωπο συσπείρωσης Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, επιτροπών αγώνα, με ιστορία πλέον, καθώς συμπλήρωσε 20 χρόνια. Στους κοινούς αγώνες, στους δρόμους και στους εργασιακούς χώρους μας ξέρει ο καθένας και μας εκτιμούν οι εργαζόμενοι, μας νιώθουν αποκούμπι τους, ανεξάρτητα τι ψήφισε ο καθένας στις εκλογές.

Πριν μέρες υποδεχτήκαμε στο Σύνταγμα σε ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης τους εργαζόμενους και όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Σε αυτά δε συμμετέχουν μόνο κομμουνιστές, συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Αυτές τις μέρες όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, όπως το μεγαλύτερο, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι μεγάλες Ομοσπονδίες και τα Σωματεία τους, οργανώνουμε μία ακόμα απεργία στις 18 Φλεβάρη, ενάντια στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι απέναντι επίσημα με ανακοίνωση της.

Το ΠΑΜΕ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα “οργώνει” τους χώρους δουλειάς. Προετοιμάζουμε σε όλη τη χώρα με συσκέψεις, εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες την απάντηση των εργαζομένων.

Η απεργία στις 18 Φλεβάρη, με βασικό αίτημα “να αποσυρθεί ο νόμος – λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση – Κατρούγκαλου – Βρούτση, πρέπει και μπορεί να είναι μαζική, βήμα κλιμάκωσης στην επίθεση που εξελίσσεται και θα ενταθεί.

* Ο Γιώργος Πέρρος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις