Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τιμή και Δόξα σ’ έναν αληθινό φίλο της Ελλάδος που έφυγε!

Τιμή και Δόξα σ’ έναν αληθινό φίλο της Ελλάδος που έφυγε!
Το τουρκολυβικό σύμφωνο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών, ήρθε και δεν ήταν καθόλου τυχαίο! Υπήρξε σχεδιασμός από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης του Fayez Mustafa al-Sarraj, όμως εξ’ αρχής κάποιοι σημαντικοί Λίβυοι αντέδρασαν έντονα και παρέσυραν μαζί τους ολόκληρο το εκλεγμένο Λιβυκό κοινοβούλιο, και τον Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Khalifa Haftar, προκαλώντας την οργή του δικτάτορα της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan!
Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της αντίδρασης στο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο που στρεφόταν ενάντια των συμφερόντων και της κυριαρχίας της χώρας του στα δικά της εδάφη, αέρα και θάλασσα, αλλά συγχρόνως απειλούσε και την Εθνική Κυριαρχία μιας χώρας που αγαπούσε -της Ελλάδος, ήταν ο Λίβυος πρέσβης Abdulkader A El Maleh!
Ο άνθρωπος αυτός Πρέσβης της Λιβύης στην UNESCO, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και πρώτος ξάδελφος και σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του επικεφαλής του εκλεγμένου Λιβυκού ακοινοβουλίου, Aquila Salleh, και του Στρατάρχη Khalifa Haftar, έδωσε μάχες εντός και εκτός Λιβύης για τη χώρα του που σπαράζονταν από τον εμφύλιο πόλεμο, χωρίς όμως ποτέ να ξεχάσει τα συμφέροντα της χώρας που τιμούσε με την αγάπη και τη φιλία του -της χώρα μας!
Γεννήθηκε στην πόλη Al Qubbah της Λιβύος το 1956 και το 2006 τιμήθηκε με το ύψιστο παράσημο τιμής για το έργο του! 
Δίδαξε τα μυστικά της γενετικής μηχανικής σε πανεπιστήμια τόσο της χώρας του όσο και του εξωτερικού!
Ηγήθηκε του προγράμματος “Πράσινα Βουνα” συμβάλλοντας στη δενδροφύτευση εκατοντάδων χιλιάδων ελαιοδένδρων και φοινικιών στα βουνά!
Ήταν ενεργό μέλος της διεθνούς επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών
για τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής!
Γενικά η πολιτική καρριέρα του καθηγητή Abdulkader A El Maleh εκτός των προαναφερθέντων, είναι γενικά εντυπωσιακή!
  • Ευαισθητοποίηση, κάλεσμα σε συνεργασία  και διαμόρφωση από κοινού των θεμελίων του ανώτατου συμβουλίου των ηγετών των φυλών της Λιβύης.
  • Συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο, τόσο με τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Salah, όσο και με τον αρχηγού του στρατού, στρατάρχη Khalifa Haftar, ως προς τη διαμόρφωση της εθνικής αντιτρομοκρατικής πολιτικής ατζέντας και των προεκτάσεων αυτής.
  • Δημιουργία πολιτικών διασυνδέσεων παγκοσμίως, για το δημοκρατικά εκλεγμένο Λιβυκό κοινοβούλιο και τον εθνικό απελευθερωτικό στρατό (LNA) της Λιβύης.
  • Ανάκτηση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από τη διεθνή μαύρη αγορά και διάλυση της μαύρης αγοράς αρχαίων στις πόλεις Cyrenaica και το Fezzan. 
  • Προστασία Αρχαιοελληνικών μνημείων από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνεχής συντήρηση αυτών! Τα αρχαιοελληνικά μνημεία που υπάρχουν στη Λιβύη είναι εκατοντάδες και εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, χάρη σε αυτόν τον Λίβυο φιλέλληνα, ο οποίος από τότε που γεννήθηκε, στην πόλη που γεννήθηκε, είχε θέα σε αρχαιοελληνικούς ναούς!
  • Δημιουργία τοπικών διασυνδέσεων/επαφών και διαμόρφωση κοινών βάσεων μεταξύ τοπικών και πολιτικών κομμάτων της Λιβύης, με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο και το στρατό (HoR & LNA).
  • Ενεργή συμμετοχή στη σύνδεση των αραβικών εθνών με το νέο πρόγραμμα “Δρόμος του Μεταξιού” της Κίνας.
Το 2013-2018 o Dr Abdulkader A El Maleh πρωτοστάτησε στις  ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ των τοπικών φυλών της Λιβύης και ενοποίησε τις προσπάθειές τους ενάντια στην Αλ Κάιντα και τον ISIS στην Κυρηναϊκή και τη Φέζαν.
Συνέβαλε τα μέγιστα στις δυναμικές  και άμεσες συνομιλίες με τις ελληνικές και κυπριακές αρχές, και προσωπικά διαμόρφωσε μια μακροπρόθεσμη πολιτική και διπλωματική στρατηγική στις Ελλήνο-Λιβυκές διπλωματικές και εθνικές σχέσεις.
Στα σχέδια του ήταν η δημιουργία ενός Προξενείου της κυβέρνησης του Τομπρούκ στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και το οποίο σύντομα θα γίνει πραγματικότητα!
Ήταν ο άνθρωπος που δούλεψε όσο κανένας άλλος στη δημιουργία της σημερινής Ελληνολιβυκής συνεργασίας εναντίων των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούσε πολέμιο της Τουρκίας και του Τουρκολιβυκού Συμφώνου!
Ο Dr Abdulkader A El Maleh, συνάδελφος και φίλος μου νόσησε από καρκίνο και νοσηλεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Γαλλία! Όμως η επιθυμία του ήταν να έρθει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τη νοσηλεία του στη χώρα μας που τόσο εμπιστευόταν! Όλα ήταν έτοιμα, οι γιατροί τον περίμεναν, αλλά μια ξαφνική επιδείνωση της κατάστασής του τον εμπόδισε να έρθει… 
Απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου 2020, αλλά ο γιός του Mohamed El Maleh ανέλαβε άξιος συνεχιστής του έργου του!
Ο Mohamed είναι ο τέταρτος πλέον γιός μου στη Λιβύη!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις