Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Αίγυπτος: Χατσεψούτ, η πρώτη γυναίκα Φαραώ και η διάσημη κοιλάδα των βασιλέων

Αίγυπτος: Χατσεψούτ, η πρώτη γυναίκα Φαραώ και η διάσημη κοιλάδα των βασιλέων

Αρχαία Αίγυπτος, ένας πολιτισμός άρρηκτα συνυφασμένος με τις πυραμίδες, τα ιερογλυφικά, τη βασίλισσα Κλεοπάτρα… Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουμε την Αρχαία Αίγυπτο;

Η Χατσεψούτ υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Αιγύπτου που πήρε τον τίτλο του Φαραώ. Καλουμένη και Άμμεσις από τον Μανέθωνα, ήταν η πέμπτη Φαραώ της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου. Η Χατσεψούτ απεικονίζεται κατ’ εντολή της να φοράει ενδυμασία Φαραώ και την ψεύτικη γενειάδα.

Η βασιλεία της ήταν ειρηνική με την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο ναός της στο Ντέιρ ελ Μπάχρι, ασχολήθηκε με την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου, και είναι γνωστή για την αιγυπτιακή αποστολή που οργάνωσε στη Γη του Πουντ στην κεντροανατολική Αφρική.

Στο Ντέιρ ελ-Μπαχάρι έχει βρεθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκρότημα αρχαίων νεκρικών ναών και τάφων, βασιλέων και ευγενών, το οποίο ιδρύθηκε στην εποχή του Μέσου Βασιλείου.

Στην περιοχή του σημερινού Λούξορ βρίσκονται οι αρχαίες Θήβες. Το Ντέιρ ελ-Μπαχάρι αποτελεί τμήμα της Νεκρόπολης των Θηβών. Οι αρχαίες Θήβες και η Νεκρόπολή της αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το πρώτο μνημείο που χτίστηκε στη θέση αυτή, ήταν ο νεκρικός ναός του Φαραώ Μεντουχοτέπ B΄ της 11ης Δυναστείας.

Στη διάρκεια της 18ης Δυναστείας, η Χατσεψούτ και ο γιός της Τούθμωσις Γ΄ έχτισαν και αυτοί τα δικά τους μνημεία εδώ, δίπλα σε αυτό του Φαραώ Μεντουχοτέπ Β΄.

Το σημαντικό αυτό μνημείο έχει υποστεί πολλές καταστροφές στο πέρασμα των αιώνων. Ο ναός του Mεντουχοτέπ δεν είναι τόσο γνωστός, επειδή δεν έχει αναστηλωθεί πλήρως και στο εντυπωσιακό ύψος που κάποτε είχε.

Ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιοτήτων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Χουσεΐν Άμπντελ Μπασίρ, σε μία ομιλία του, και με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρχαιολόγοι, η διάσημη βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου έπασχε από διαβήτη και τελικά πέθανε αφού την κτύπησε ο καρκίνος, στην ηλικία των 50 ετών.

Είχε, όμως, ήδη προλάβει να βασιλέψει για είκοσι χρόνια το ισχυρότερο βασίλειο εκείνης της εποχής.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις