Το πείραμα αποτελεί μέθοδο της επιστημονικής έρευνας για να ανακαλύψουμε τα μυστικά της φύσης, να βρούμε τους νόμους και να κατασκευάσουμε θεωρίες για την εξήγηση των φαινομένων.
Η επιστήμη συχνά συνδέεται με τη δυναμική και την ταχύτητα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου ο χρόνος κυλάει με αργούς ρυθμούς.
Ο λόγος για το πείραμα «Pitch drop». Το συγκεκριμένο πείραμα ξεκίνησε το 1927 από τον καθηγητής φυσικής, Thomas Parnell, στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.
Πρόκειται για το μακροβιότερο εργαστηριακό πείραμα στην ιστορία και κατέχει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Το πείραμα παρατηρεί την συμπεριφορά μιας ουσίας που μοιάζει με πίσσα, η οποία αν και φαίνεται στερεή, στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται σαν ένα παχύρευστο υγρό.
Το ιξώδες της πίσσας, δηλαδή το «πάχος» της είναι περίπου 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό του νερού, πράγμα σημαίνει ότι στάζει εξαιρετικά αργά. Η αργή πτώση της είναι και ο κύριος λόγος που το πείραμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένας επιπλέον αιώνας.
Όλα ξεκίνησαν το 1927, όταν ο καθηγητής Parnell θέρμανε ένα δείγμα πίσσας και το έριξε σ’ένα σφραγισμένο χωνί. Αφού άφησε την πίσσα να «κρυώσει» για τρία χρόνια, έκοψε το κάτω μέρος του χωνιού, περιμένοντας να ξεκινήσει να στάζει σ’ένα δοχείο που τοποθετήθηκε από κάτω.
Από την έναρξη του πειράματος, πέρασαν οχτώ χρόνια για να πέσει η πρώτη σταγόνα και τα επόμενα 40 χρόνια σημειώθηκαν μονάχα πέντε πτώσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία πτώση σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2014, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί εννιά σταγόνες.
Η επόμενη σταγόνα αναμένεται να στάξει εντός της επόμενης δεκαετίας.
Ωστόσο, λόγω τεχνικών προβλημάτων, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει δει την ροή της πίσσας σε πραγματικό χρόνο, αν και το πείραμα μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας στο διαδίκτυο, καθώς έχουν τοποθετήσει κάμερα.
Μετά τον θάνατο του καθηγητή Parnell, την επιτήρηση του πειράματος ανέλαβε το 1961 ο καθηγητής John Mainstone. Ο Μainstone αφιέρωσε μεγάλο μέρος της καριέρας του για την συνέχιση του πειράματος μέχρι που έφυγε από την ζωή το 2013. Ο νυν θεματοφύλακας και επιβλέπων καθηγητής του «Pitch Drop» είναι ο Andrew White.
Το πείραμα που διεξάγεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου, λόγω της αργής και βαρετής διαδικασίας. Μπορεί το πείραμα να φαίνεται απλό, ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να ολοκληρωθεί.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το πείραμα διεξάγεται σ’ ένα μέρος του πανεπιστημίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρούνται ελεγχόμενες συνθήκες, επομένως οι αλλαγές της θερμοκρασίας ανάλογα με την εποχή μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ροή των σταγόνων.