Δευτέρα, 20 Μαΐ
21oC Αθήνα

Αντάρτικο της κυβέρνησης κατά της τρόικας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Βέτο Σαμαρά στις προθέσεις της τρόικας να εμποδίσει την επιστροφή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – στις 20:00 η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου με ατζέντα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και τη διασφάλιση της συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εν όψει κρίσιμων νομοσχεδίων – ψυχρολουσία από τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε.

Προθεσμία 4 ημερών έχει δώσει το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς τη χώρα μας. Το κλίμα, πάντως, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών μόνον εποικοδομητικό δεν είναι ελέω των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και των “επίμονων” διαρροών από την πλευρά της τρόικας ότι διαφωνεί με τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αψηφά τις προειδοποιήσεις της τρόικας ο Αντώνης Σαμαράς, που επαναλαμβάνει ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διανεμηθεί κανονικά σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους – Σαμαράς και Βενιζέλος θα θέσουν επί τάπητος το απόγευμα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο

Το αρνητικό κλίμα επέτειναν χθεσινές αναφορές του κυρίου Σόιμπλε, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε ευθαρσώς ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, ως εκ τούτου είναι αδύνατη προς ώρας η εκταμίευση της δόσης. Σε ερώτηση μάλιστα, κατά πόσον το Βερολίνο μεθοδεύει ένα τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα, ο κύριος Σόιμπλε απήντησε δηκτικά ότι ουδείς δίδει οικονομική βοήθεια με το ζόρι.

Όλα τα παραπάνω ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να διαμηνύει μέσω συνεργατών του ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις ισχύουν στο ακέραιο και ότι η Αθήνα “νομιμοποιείται” να διανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το δοκούν επί τη βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση – έστω και σε επίπεδο διαρροών – δυσχεραίνει κατά πολύ την προεκλογική μάχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επιχειρούν με κάθε τρόπο να την…ξεκόψουν δίδοντας έμφαση στα εκκρεμή ζητήματα, που υπάρχουν με την τρόικα.

Οι εκκρεμούσες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που εισηγείται η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά και το “καυτό” μέτωπο των ομαδικών απολύσεων είναι τα σημαντικότερα ζητήματα, που πρέπει να κλείσουν έως την προσεχή Κυριακή και σε αυτά θα εστιάσουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναφορικά με το tool kit του ΟΟΣΑ οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι κοντά σε μία συμφωνία, στον αντίποδα, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι casus belli για την κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αναχαιτίσει τις επιθέσεις της τρόικας.

Τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, πάντως, αναμένεται να απασχολήσει και το εσωκομματικό τοπίο και δη οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εντός του προσεχούς 15μερου η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει 3 κρίσιμα νομοσχέδια: την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το “σπάσιμο” της ΔΕΗ και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν τόσο επί της πολιτικής διαδικασίας, που θα ακολουθηθεί όσο και επί της πολιτικής ουσίας, προκειμένου να αποσοβηθεί ένα “μοιραίο” πολιτικό ατύχημα.

Διαβάστε επίσης

Με εντολή Σαμαρά, δεν κόβονται οι υπερωρίες των αστυνομικών

Σαμαράς:”Θα δώσουμε το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες”

Απειλή Σόιμπλε: δεν θα δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα με το ζόρι

 

Ο Μάρτιος των κρίσιμων αποφάσεων για Σαμαρά – Βενιζέλο

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε