Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών – Ποιοί μιλούν για γκάφα Τσίπρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Η σκληρή αντιπαράθεση ΣαμαράΤσίπρα με στόχο να αποσείσουν αμφότεροι την ευθύνη της επαπειλούμενης πολιτικής αποσταθεροποίησης επισκίασε τις χθεσινές εργασίες της πρεμιέρας της Ελληνικής προεδρίας. Έκδηλη ανησυχία των εταίρων μας μπροστά στο φάσμα πρόωρων εκλογών.

Πρόγευση της τυφλής πόλωσης, που τεχνηέντως καλλιεργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαϊου έδωσε η χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων, με ακροατήριο όχι μόνον τους Έλληνες εκλογείς αλλά και τη θεσμική ηγεσία της Ε.Ε. Το χαρακτηριστικότερο “στιγμιότυπο” της χθεσινής ημέρας, η ποιοτικώς σημαντική διαφοροποίηση της ρητορικής του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι βουλευτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν το 2016, επισημαίνοντας, πάντως, ότι στη χώρα υπάρχει πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου για τη σοβαρή κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Το φάντασμα των πρόωρων εκλογών ξορκίζει ο Σαμαράς, που επιρρίπτει στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ παιχνίδια με την αποσταθεροποίηση της χώρας – κυβέρνηση και Βερολίνο επιβουλεύονται τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού απαντά ο Τσίπρας

Ο κύριος Σαμαράς άδραξε την πολιτική ευκαιρία θέτοντας και επισήμως το διακύβευμα των επικείμενων Ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αποδείξουν κατά πόσον θέλουν ή όχι την Ευρώπη, τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ελέω της χθεσινής απουσίας Τσίπρα, στις αντιευρωπαικές και αντιδυτικές δυνάμεις. Άμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, η οποία σε ανακοίνωση της τόνισε ότι “ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κυρία Μέρκελ και τους συμμάχους της”. Μεταξύ Συμπληγάδων το ΠΑΣΟΚ, που σε δική του ανακοίνωση σημείωνε ότι “απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις για τη συντήρηση ενός τεχνητού διπολισμού, που δεν προσφέρει το παραμικρό στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών”.

Έμμεσες βολές στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος εξέπεμψε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τεθούν εν κινδύνω οι χρόνιες προσπάθειες του ελληνικού λαού για επιστροφή στην ανάκαμψη. Ο κύριος Μπαρόσο παραδέχθηκε, πάντως, ότι το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού ενισχύεται πανευρωπαικά επισημαίνοντας ότι “ακόμη και αυτοί που επικρίνουν τα προγράμματα θέλουν η χώρα τους να πετύχει”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπογράμμισε ότι “καμία χώρα δε μπορεί να επιβιώσει από μόνη της, η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση, το πλοίο άλλοτε πλέει με ούριο και άλλοτε με αντίθετο άνεμο. Πρέπει να κρατήσουμε το πηδάλιο, η δημοκρατία δε σταματά στις εκλογές”.

Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά χαρακτήριζαν γκάφα την απόφαση Τσίπρα να…σνομπάρει τη χθεσινή τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές, πάντως, παραδέχονται ότι οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνουν μεσοπρόθεσμα τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θέτουν εξ αντικειμένου τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ευρωπαιστών και ευρωσκεπτικιστών. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν, μάλιστα, ότι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία αντιπαραγωγική αντιπολίτευση, εξωθεί στα άκρα το πολιτικό παιχνίδι καθιστώντας, το εκλογικό “ατύχημα” πιθανότερο. Στον αντίποδα, επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν την επιλογή Τσίπρα να μην παραστεί στις χθεσινές εκδηλώσεις, μία απόφαση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, επιμένοντας ότι δεν εμπεριέχει αντιευρωπαική χροιά, καθώς, όπως λένε, η Κουμουνδούρου εννοεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης

Επίθεση στον Τσίπρα από Σαμαρά – Μπαρόζο: Μην σπαταλήσετε τις προσπάθειες που έγιναν!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε