Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Δέσμευση Τσαυτάρη για ευεργετική ρύθμιση στα “κόκκινα δάνεια” των αγροτών

Δέσμευση Τσαυτάρη για ευεργετική ρύθμιση στα “κόκκινα δάνεια” των αγροτών

Έντονες ήταν οι επικρίσεις βουλευτών για τις καθυστερήσεις στη διευθέτηση των “κόκκινων δανείων” των αγροτών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αγροτικού πολυνομοσχεδίου, με τον Αθανάσιο Τσαυτάρη να τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συνολική ευεργετική ρύθμιση, αφού δοθεί ευρωπαίκή έγκριση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι με τις ρυθμίσες εκσυγχρονίζεται και εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, ενώ από την πλευρά τουςόλα τα κόμματα, ακόμα και της συμπολίτευσης, εστιάζαν την κριτική τους στην καθυστέρηση διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», των αγροτών.

Ο κ. Τσαυτάρης εμφανίστηκε ανοικτός σε βελτιωτικές αλλαγές ενώ απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών για τα «κόκκινα δάνεια», ανάφερε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια συνολική ευεργετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των υπερχρεωμένων αγροτικών νοικοκυριών. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το χρόνο κατάθεσης σχετικής τροπολογίας, καθώς θα πρέπει πρώτα να πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «χαμηλών προσδοκιών, αποσπασματικό, πρόχειρο, με μπαλώματα και με ασαφείς στόχους».
Επικριτικός για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, καταλογίζοντας της, «ευθύνες για την καθυστέρηση κατάθεσης ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών», που όπως είπε, τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Για εμπαιγμό των αγροτών από το υπουργείο Οικονομικών, μίλησε και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ενώ, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, ζήτησε να διευρυνθεί η καταγγελία, ότι ο εκκαθαριστής έφθασε να πουλά τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών, σε εταιρείες.

Από το ΚΚΕ, Ο Νίκος Μωραϊτης, τόνισε, ότι «το νομοσχέδιο δεν λύνει βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά».

«Δεν χρειαζόμαστε κυρωτικά νομοσχέδια αλλά τομές και ανατροπές στο σάπιο σύστημα. Καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν 10 φόρους, συν τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν, διώκονται οι κτηνοτρόφοι, τους κυνηγάνε για να τους πάρουν τα λεφτά και αναγκάζονται να κρύβονται και εσείς φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 210 κυρωτικές διατάξεις, που δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Γιώργος Κασαπίδης.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε Β’ ανάγνωση, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν δεν πάει ο Υπουργός στους πληγέντες, πάνε οι πληγέντες στον Υπουργό (VIDEO)

Χαμός στη Βουλή για τη φέτα και τις ελιές

Τσαυτάρης: Σχεδιάζουμε δράσεις για την υποστήριξη των νέων αγροτών

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε