Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Δύο και σήμερα! Μάχη ψήφο, ψήφο δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές να κρίνονται… στον πόντο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ ελπίζει στη … βουβή ψήφο
– Πόλεμος για να σηκωθούν οι ψηφοφόροι από τον καναπέ και να πάνε στην κάλπη
– Μεγάλο πρόβλημα και για τα δύο κόμματα η συσπείρωση
– Σήμερα η αποκαλυπτική δημοσκόπηση της GPO για το Newsit

Μητέρα όλων των μαχών με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για τα δύο κόμματα. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν έναν κοινό αντίπαλο. Την αποχή και αυτή μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή, όμως μια δεύτερη ανάγνωση μπορεί να οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα.
Τις τελευταίες ώρες τα επιτελεία σε Συγγρού και Κουμουνδούρου δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων. Οι ανοιχτές συγκεντρώσεις έχουν στόχο να δείξουν ρεύμα νίκης και για τα δύο κόμματα. Ειδικά στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας η πλατεία Συντάγματος δεν ήταν τυχαία επιλογή. Μια γεμάτη πλατεία μπορεί να πείσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους να βγουν μπροστά, λένε σ τη Συγγρού.

Στη … βουβή ψήφο ελπίζει η Νέα Δημοκρατία

Τα κομματικά στελέχη της ΝΔ ποντάρουν πολλά στο βουβό ρεύμα που υπήρξε την προηγούμενη Κυριακή. Στους ψηφοφόρους που επέλεξαν το κυβερνητικό κόμμα, αλλά ακόμη και στο exit poll δεν εκδηλώθηκαν. Αυτή η βουβή ψήφος υπέρ της κυβέρνησης οδήγησε σε μεγάλο βαθμό και στην ανατροπή των πρώτων προγνωστικών για την πρώτη μέρα.
Η πρώτη Κυριακή ήταν μια σαφώς πιο χαλαρή ψήφος και η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία.
Αυτή η κάλπη όμως έχει σαφώς πιο σημαντικό μήνυμα και εδώ το ερώτημα είναι εάν κάποιοι που θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση επιλέξουν να το κάνουν τώρα.

Απ’ την άλλη υπάρχει η άποψη ότι αυτή την Κυριακή με το κλίμα πολύ πιο πολιτικό απ’ ότι στις καθαρά αυτοδιοικητικές εκλογές οι γαλάζιοι ψηφοφόροι θα σκεφτούν διπλά να επιλέξουν με την ψήφο τους κάποιο άλλο κόμμα και έτσι η Νέα Δημοκρατία θα κρατήσει τα ποσοστά της.

Αυτός ήταν και ο στόχος μέσω αύξησης των τόνων ώστε να υπάρξει πόλωση, αυτό το νόημα έχει και η ανοιχτή συγκέντρωση απόψε στο Σύνταγμα.

Δημοσκοπικο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ ενόψει κάλπης

Στην αντίπερα όχθη, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί παρά να σκορπούν χαμόγελα. Μόλις το τελευταίο 24ωρο τρεις δημοσκοπήσεις δίνουν το κόμμα η μια 2,5% , μια δεύτερη με 2,8% και μια τρίτη 3,2% μπροστά.

Μένει βέβαια οι δημοσκοπήσεις να μεταφραστούν και σε εκλογικό αποτέλεσμα καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα λάθους… αντίστοιχου με εκείνο του exit poll.
Από κει και ύστερα τίθεται το ερώτημα της επόμενης ημέρας.
Ποια θα είναι τα ποσοστά που θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις; Μια διαφορά μιας ή δυο μονάδων είναι αρκετή για τον ΣΥΡΙΖΑ για να απαιτήσει πρόωρες εκλογές;

Σήμερα η αποκαλυπτική δημοσκόπηση της GPO για το Newsit

Μια ήττα με τρεις και πλέον μονάδες θα οδηγήσει τη Συγγρού σε απόφαση για πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι το … μινιμουμ ποσοστό στο οποίο ελπίζει η Ελιά;

Μια διαφορά μιας δυο μονάδων μπορεί να απορροφηθεί από τη ΝΔ, ειδικά στην περίπτωση που και η αποχή είναι μεγάλη, ανάλογη εκείνης της πρώτης Κυριακής. Μια ήττα με μεγάλη διαφορά όμως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τριγμούς, όμως θα είναι σωστή κίνηση μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που θα δίνει εκ των πραγμάτων στον αντίπαλο έναν αέρα νίκης; Μόνο τη Συγγρού δεν θα συμφέρει μια τέτοια κίνηση.

Κυριακή κοντή γιορτή…

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε