Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές ΝΔ: Ας περάσει… ο επόμενος – Το “στοίχημα” του δεύτερου γύρου των εκλογών στη ΝΔ – Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα

Εκλογές ΝΔ: Ας περάσει… ο επόμενος – Το “στοίχημα” του δεύτερου γύρου των εκλογών στη ΝΔ – Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα

– Στις 07:00 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία
– Θα κλείσουν στις 19:00, εκτός αν η συμμετοχή είναι τόσο μεγάλη και χρειαστεί παράταση
– Αισιόδοξος ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης πως θα υπάρχει αποτέλεσμα στις 23:00
– Πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο
– Πού στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι δύο μονομάχοι για την ηγεσία του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλα είναι έτοιμα για τον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία. Για τον γύρο από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος και κατ’ επέκταση ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά, δεν λείπουν τα μικροπροβλήματα της τελευταίας στιγμής, αφού όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Mega δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία του 1% των περίπου 400.000 χιλιάδων ψηφοφόρων της τελευταίας στιγμής, δηλαδή εκείνων που ψήφισαν στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής του πρώτου γύρου, όταν είχε “πέσει” το σύστημα. Δεν αποκλείεται τα στοιχεία τους να μην έχουν καταγραφεί.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Συνολικά θα στηθούν 1.290 κάλπες σε 883 εκλογικά τμήματα. Όποιος θέλει να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. Θα πάρουν στα χέρια τους τρία ψηφοδέλτια: ένα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ένα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ένα λευκό.

Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναζητήσουν το που ψηφίζουν με βάση το αρχικό του επιθέτου τους, ενώ δεν θα πληρώσουν τα 3 ευρώ της συμμετοχής ούτε και θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα. Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης δηλώνει αισιόδοξος πως είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα να έχει βγει στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής. Επίσης, η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα γίνει μόνο με φαξ αλλά και με e-mail.

Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Το “στοίχημα” για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους δυο “μονομάχους” για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, να είναι η μεγάλη προσέλευση των “γαλάζιων” ψηφοφόρων. “Κλειδί” θεωρούνται οι μεγάλες περιφέρειες, με το βλέμμα να είναι κυρίως στραμμένο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου στον πρώτο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκέντρωσε ποσοστό 20% και η οποία θεωρείται… “γαλάζια” και κυρίως… “καραμανλική”.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%.

Βρείτε στο επίσημο site της Νέας Δημοκρατίας τις πληροφορίες που χρειάζεστε

Εκλογές ΝΔ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για εκλογικά κέντρα και ψηφοφορία

Εκλογές ΝΔ: Εκλογικά κέντρα – Που και πως θα ψηφίσετε

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε