Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

“Έξοδος” ή…”έφοδος” στις αγορές;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έξοδος της χώρας μας στις αγορές καθώς μετά τις αρχικές αισιόδοξες και επικοινωνιακές αναφορές της κυβέρνησης επικρατούν πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις λόγω και της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση Μπαλτάκου.

Μια υπόθεση που φαίνεται να έβαλε φρένο στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση θετικών εκθέσεων που θα “έσπρωχναν” την ελληνική κυβέρνηση σε μια “σταδιακή και προστατευμένη” όπως χαρακτηρίζεται ούτως ή άλλως έξοδο στις αγορές.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το τελευταίο 24ωρο κρατούν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα αφήνοντας ανοιχτό το χρόνο εξόδου στις αγορές εν ευθέτω χρόνω, αν και εξακολουθούν να διαρρέονται ακόμη σενάρια περί άμεσης εξόδου ίσως και μέχρι την Παρασκευή ημέρα άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα.

Πάντως το γεγονός αυτό και η σπουδή της κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση που ισοδυναμεί με…έφοδο και όχι έξοδο στις αγορές προκαλεί έντονο προβληματισμό και αρνητικές προσεγγίσεις από τους νεοφιλελεύθερους έως τους αριστερούς.

“…Θα βγούμε μάλιστα στις αγορές ώστε να αποφύγουμε τον δανεισμό του Μνημονίου (με επιτόκια κοντά στο 2%) και να εξασφαλίσουμε θριαμβευτικά(!) τον δανεισμό των αγορών (πάνω από 6-7%)” έγραφε χθες σε άρθρό του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος τονίζοντας ότι “Λογικοί άνθρωποι βέβαια δεν θα μας δανείσουν, εκτός των τολμηρών “δεσμωτών του ιλίγγου” που θα στοιχηματίζουν πως θα εισπράξουν τα χρήματα τους πριν από το επόμενο PSI”.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε μακροσκελή ανάλυσή του υποστηρίζει ότι “Η έξοδος στις αγορές θα γίνει για μικρό ποσό, με ομόλογα μικρής (…και όχι δεκαετούς) διάρκειας και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (…συμφωνία και όχι με ανοιχτή διαδικασία), δηλαδή θα έχει εντελώς αποσπασματικό χαρακτήρα και θα γίνει σε περίοδο που οι χρηματαγορές έχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια (…λόγω των επεκτατικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών και επειδή αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τις αναπτυσσόμενες χώρες)”.

Και επισημαίνει “Επιπλέον -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- θα γίνει μόνο και μόνο επειδή οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που θα προβούν στον δανεισμό θα έχουν την εγγύηση ότι η Ελλάδα παραμένει κάτω από την χρηματοδότηση και τον βούρδουλα της τρόικας”.

Πάντως το δίλημμα για την κυβέρνηση είναι υπαρκτό καθώς στους επόμενους μήνες θα έχει να επιλέξει μεταξύ ενός νέου δανείου από τους εταίρους, με χαμηλό επιτόκιο, το ΔΝΤ να σημειώσουμε κάνει λόγο για κενό 11 δισ. στη διετία 2015 – 2016, και της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές με υψηλό επιτόκιο.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε