Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ενέκρινε το υπουργικό μέτρα και κούρεμα – Το Σάββατο το κρίσιμο διάγγελμα του πρωθυπουργού – Η μάχη τώρα στη Βουλή

Ενέκρινε το υπουργικό μέτρα και κούρεμα – Το Σάββατο το κρίσιμο διάγγελμα του πρωθυπουργού – Η μάχη τώρα στη Βουλή
,

– Αυστηρό μήνυμα Παπαδήμου: Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα φύγει από την κυβέρνηση
– Από Δευτέρα αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αφου ψηφιστούν τα μέτρα
– Παραιτήθηκαν Ξενογιαννακοπούλου, Βορίδης, Γεωργιάδης, Γεωργίου, Ροντούλης
– Λοβέρδος στο υπουργικό: Στηρίζω τον Παπαδήμο για να μην γονατίσει η χώρα
– Διαμαντοπούλου: Καλύτερο έλεγχο από Παπαδήμο και όχι εκλογές

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όλα αλλάζουν ώρα με την ώρα. Ομόφωνα εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, η νέα δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά κατατέθηκε στη βουλή. Πλέον εκεί μεταφέρεται η μάχη με τις συνεδριάσεις των ΚΟ των δύο μεγάλων κομμάτων και φυσικά την κρισιμότερη ψηφοφορία των τελευταίων χρόνων στη Βουλή για την ψήφιση ή όχι της δανειακής σύμβασης και των μέτρων που την συνοδεύουν.

Αμέσως μετά το υπουργικό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, το αντικείμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό αν και αρχικά υπήρξε φημολογία για διαπραγμάτευση για το εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή όχι. Τελικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε για τον φόβο έντονων κοινωνικών αναταραχών μέσα στο Σαββατοκύριακο εν όψει και της ψήφισης στη Βουλή των νέων μέτρων.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, ο Λουκάς Παπαδήμος θα απευθύνει το βράδυ του Σαββάτου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση και να δώσει μία σαφέστερη εικόνα τόσο των μέτρων όσο και του ενδεχόμενου να μην ψηφιστούν και η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοία.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτησή του στο υπουργικό όπου δήλωσε πως δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης και πως γίνεται σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Για το λόγο αυτό δήλωσε πως είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε, καθώς δήλωσε πως τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μία δύσκολη πραγματικότητα. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι με τη νέα δανειακή συμφωνία θα επιτραπεί η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ:

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό εξήγησε πως πλανώνται οικτρά οσοι υποστηρίζουν πως από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία και εξήγησε πως στη δεύτερη περίπτωση “το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων. Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.  Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 «Με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη πατρίδα στηρίζω τις προσπάθειές σας για να μη γονατίσει η Ελλάδα, για να μην καταστραφεί η εθνική μας και οικογενειακή μας οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στη αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αντοχές του ελληνικού λαού που έχουν ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι οι προσαρμογές του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας θα έφερναν ύφεση και πως τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση» και προσθέτοντας ότι «οπωσδήποτε οι δραματικές αυτές δυσκολίες είναι καλύτερες από την πτώχευση που θα εξαφανίσει το εισόδημα των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν πάει άλλο με τη μη άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών» και τόνισε ότι «από την Δευτέρα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ένα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης με χρονοδιάγραμμα που θα αφορά και το βίο αυτής της κυβέρνησης».

ΟΧΙ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 Σε δυο σημεία εστίασε την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: Στην ανάγκη να μην τορπιλισθεί η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και στην διαδικασία αυστηρού ελέγχου εφαρμογής του, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης στην Ευρώπη.

«Το νέο Μνημόνιο, όπως και το προηγούμενο, περιέχει μεγάλο αριθμό δράσεων που αφορούν πολύπλοκες διαδικασίες και πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Εάν γίνουν εκλογές αυτά δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να τορπιλίσουν αυτή καθ’ αυτή την συμφωνία και η χώρα».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να καθιερώσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων του νέου Μνημονίου, ίσως με τον διορισμό ενός υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό ή οι υπουργοί να λογοδοτούν μια φορά τον μήνα στις Επιτροπές της Βουλής για τα όσα έχουν αναλάβει. Τέλος η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε στον κ. Παπαδήμο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι με την εφαρμογή των μέτρων υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.

Μετά την ψήφιση των μέτρων θα έρθει ο ανασχηματισμός

Μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις υπουργών, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν έχει άλλο δρόμο από τον ανασχηματισμό, τον οποίο όμως θα κάνει σίγουρα από τη Δευτέρα και αφού έχουν ψηφιστεί (εάν τελικά ψηφιστούν) τα νέα μέτρα. Οι παραιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους 4 υπουργούς του ΛΑΟΣ, Βορίδη, Γεωργιάδη, Ροντούλη και Γεωρίου ήταν αν μη τι άλλο μετά τις δηλώσεις Καρατζαφέρη ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αναμενόμενες.  Όμως, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, σαν βόμβα έσκασε η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Όλο το χρονικό

Από την ώρα που ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Καρατζαφέρη μια επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό όπου ο Προεδρος του ΛΑΟΣ έθετε στην διάθεσή του τις παραιτήσεις των υπουργών του.

Από εκείνη την στιγμή υπέβαλλαν επισήμως τις παραιτήσεις τους ο υφυπουργός Αγρότικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης και ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης και υφυπουργός Ναυτιλίας Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γιώργος Γεωργίου. Μάλιστα οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης δηλώνουν ότι παρότι παραιτήθηκαν υπερψηφίζουν τα μέτρα.

Την ίδια ώρα υπάρχει κύμα δηλώσεων και παραιτήσεων σε όλα τα κόμματα από βουλευτές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και στην αγορά αφού το χρηματιστήριο καταποντίζεται. (διαβαστε την είδηση)

Από νωρίς το Newsit μετέδιδε ότι o πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για ανασχηματισμό ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
Ακόμα και για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών. Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όσους έχουν θέση στο υπουργικό συμβούλιο ότι “όποιος διαφωνεί μπορεί να θέσει τον εαυτό του εκτός κυβέρνησης”.

Η ουσία είναι ότι όλοι όσοι διαχειρίζονται το μέλλον αυτής της χώρας παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια αυτή την κρίσιμη στιγμή που όλα τα βλέματα είναι στραμένα επάνω μας. Και την ώρα που κάποιοι στο εξωτερικό περιμένουν το επόμενο στραβοπάτημα για να μας οδηγήσουν στην χρεοκοπία και να μας χρεώσουν ακόμα και την ίδια μας την καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι: 

Για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μας πρέπει έως την Δευτέρα να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα και με αυτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος να πάει στο Eurogroup της Τετάρτης ώστε οι δανειστές και εταίροι μας να πειστούν ότι θα εφαρμόσουμε αυτα που μας ζητούν για να πάρουμε τα χρήματα.

Παραιτούνται οι υπουργοί του ΛΑΟΣ – Πρώτος ξεκίνησε ο Αστέριος Ροντούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακατανόητη στάση Καρατζαφέρη! Προχθες είπε ναι στα μέτρα, τώρα λέει ότι τα καταψηφίζει και περιμένει απο τον Παπαδήμο να διώξει τους υπουργούς του – Πολιτική

Τελεσίγραφο 19 Βουλευτών: δεν δεχόμαστε αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά

Παραιτήθηκε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως το 2015 – Κυβερνητικό πρόγραμμα made by τρόικα


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε