Σάββατο, 18 Μαΐ
20oC Αθήνα

Επίσκεψη στρατηγικής σημασίας του Ευ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο

Επίσκεψη στρατηγικής σημασίας του Ευ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο

Στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς και στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, στοχεύει η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Κάιρο.

Επίσκεψη στρατηγικού χαρακτήρα στην Αίγυπτο πραγματοποιεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο Κάιρο, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με όλα τα κορυφαία στελέχη της νέας αιγυπτιακής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη χώρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Άντλι Μανσούρ, τον πρωθυπουργό Χαζέμ ελ Μπεμπλαουϊ, τον υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αραμπί, καθώς επίσης τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, αλλά και εκπροσώπους κομμάτων, κοινοτήτων και επενδυτές.

Διμερή ζητήματα αλλά και τις κρίσιμες εξελίξεις στη Συρία θα συζητήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την αιγυπτιακή ηγεσία, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Κάιρο. 

Η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη, καθώς η Ελλάδα έχει σημαντικά συμφέροντα στην Αίγυπτο. Πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς του Ελληνισμού και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε πολλούς τομείς της αιγυπτιακής οικονομίας. Και παράλληλα, υπάρχουν και στρατηγικοί λόγοι.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου αξιόπιστο συνομιλητή, αν και πρόκειται για μεταβατικό σχήμα. Γι’ αυτό και η ρητορική των τελευταίων εβδομάδων είναι ιδιαίτερα προσεκτική από ελληνικής πλευράς, η οποία επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, στην οποία αποσκοπεί και η επίσκεψη Βενιζέλου.

Στο τραπέζι των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Βενιζέλος θα τεθούν και οι εξελίξεις στην Συρία, εν αναμονή της στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή, αλλά και διμερή ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στάση του Καϊρου έναντι της Αθήνας στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Αίγυπτο θα επισκεφτεί ο Βενιζέλος την Πέμπτη

Αίγυπτος: Έκλεισαν ήδη ένα ισλαμιστικό κανάλι – Eπόμενος στόχος το Al Jazeera

Αίγυπτος: Επικόπτερα του στρατού βομβαρδίζουν σπίτια ισλαμιστών – 15 νεκροί

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε