Πολιτική

Γαλλογερμανική πρόταση ορόσημο:Ευρωομόλογα αντί εθνικής κυριαρχίας

Οι Financial Times αποκαλύπτουν την κοινή πρόταση των Jacques Delors και Helmut Schmidt για ευρωομόλογα και για υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Υπέρ των ευρωομολόγων Delors και Schmidt

”Μία ομάδα από ηγετικές προσωπικότητες της Ευρώπης προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου χρέους που θα εκδώσει ευρωομόλογα με κοινή εγγύηση σε αντάλλαγμα για την παράδοση εκ μέρους των κυβερνήσεων του ελέγχου επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Η πρόταση της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Jacques Delors και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Schmidt, αναφέρει επίσης τη δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών ευρωζώνης, ο οποίος θα ηγείται αυτού του ταμείου με σαρωτικές εξουσίες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα απόρριψης εθνικών προϋπολογισμών στις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης.

«Ο βασικός πυρήνας θα πρέπει να είναι: τελειώνει η εθνική κυριαρχία όταν τελειώνει η φερεγγυότητα» αναφέρεται στην 49σέλιδη έκθεση που θα κοινοποιηθεί την Τρίτη. «Παράλληλα, η ευρωζώνη στο σύνολό της θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα είναι σε γενικές γραμμές εφικτή η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανεκτό κόστος, ακόμη και σε καιρό κρίσης»

Η έκθεση κοινοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της ΕΕ, όπου οι ηγέτες αναμένεται να καταπιαστούν με σχέδια για την αναγέννηση του ενιαίου νομίσματος, όπου θα περιλαμβάνεται η πιθανότητα αμοιβαίας εγγύησης για το κρατικό χρέος.

Δεδομένου ότι πρόκειται για την άποψη ορισμένων εκ των πλέον διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Ευρώπης – ειδικότερα ο κ. Delors θεωρείται ένας εκ των ιδρυτών του ευρώ – η έκθεση θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της γαλλο-ιταλικής προσπάθειας να συμφωνήσει το Βερολίνο στην στήριξη των ευρωομολόγων.

Παράλληλα όμως, περιλαμβάνουν στις προτάσεις τους την σταδιακή απώλεια της εθνικής κυριαρχίας για τις χώρες εκείνες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χρέος με την κοινή εγγύηση, εξέλιξη που θα μπορούσε να δελεάσει τη γερμανική κυβέρνηση η οποία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει ευρωμόλογα εάν δεν υπάρχει κάποιας μορφή ευρωπαϊκός έλεγχος στις σπάταλες κυβερνήσεις.

Βάσει της πρότασης Delors – Schmidt, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να εκδώσουν χρέος που θα αντιστοιχεί στο 10% της οικονομικής τους παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου χρέους, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη επαρκής ρευστότητας. Οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τον όγκο των ομολόγων που θα εκδίδουν, αλλά μόνο με σταδιακή παράδοση της εξουσίας των προϋπολογισμών τους στο ταμείο.

Επί παραδείγματι, οι χώρες που θα εκδίδουν ομόλογα περισσότερο από 30% θα υπόκεινται σε συνθήκες παρόμοιες με τα όσα ισχύουν τώρα στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Εάν μια χώρα εκδώσει ευρωομόλογα που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, τότε το ταμείο θα εμπλέκεται άμεσα στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών και στην θέσπιση οικονομικών στόχων.

Από την στιγμή που μία χώρα θα αναγκαστεί να αντλήσει χρέος μέσω του ταμείου που θα υπερβαίνει το 60% της παραγωγής της, τότε η επιτροπή και ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχει επισήμως την ισχύ να επικυρώσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Εάν μία χώρα δεν αποδεχθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, θα εκδιωχθεί από το ταμείο.

«Οι χώρες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην παράδοση της πολιτικής τους κυριαρχίας ως προς την καθοδήγηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής ώστε να λάβουν πλήρη στήριξη… ή στην ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους» αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει: «μία εναλλακτική προσέγγιση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και τη νόμιμη μεταφορά κυριαρχίας από το εθνικό επίπεδο στην επιτροπή»

Αν και η έκθεση διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του κ. Delors και του κ. Schmidt, η έκθεση έγινε από μια ομάδα εννέα ηγετικών οικονομολόγων και πολιτικών, εκ των οποίων ο Peter Bofinger, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο Jean Pisani-Ferry, Γάλλος οικονομολόγος που ηγείται του think-tank Bruegel, ο Paul De Grauwe, Βέλγος οικονομολόγος στο London School of Economics και ο Jean-Claude Piris πρώην ανώτατος νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα προσχέδια πολλών εκ των ευρωπαϊκών συνθηκών”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης