Σάββατο, 1 Ιουν.
21oC Αθήνα

Γιουνκέρ: Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή – Πάλεψα σαν λιοντάρι για την χώρα σας

Γιουνκέρ: Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχε γίνει Αργεντινή πριν από την Αργεντινή – Πάλεψα σαν λιοντάρι για την χώρα σας

– Σαμαράς: Αφήσαμε πίσω μας την κρίση – Γιούνκερ: Δεν είπα ότι η λιτότητα φτάνει στο τέλος της
– Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, θερμά λόγια για τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και απαρίθμηση των οικονομικών επιτυχιών της χώρας μας από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
– Δεν αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κομισιόν τι είπαν για το χαρτοφυλάκιο Αβραμόπουλου
– Γιούνκερ: «Θαυμάζω οτι οι έλληνες αποφάσισαν να διώξουν δικτατορία το 1974»
– «Αγαπώ τους Έλληνες ελπίζω και αυτοί εμένα»
– «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη – Δεν μπορεί ο Πλάτωνας να παίζει στην Β Εθνική»

«Έδωσα δύο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν είπε: «Οι σχέσεις μου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ήταν θυελλώδεις, όμως ήταν πάντα ειλικρινείς».

Με αυτά τα λόγια και με πολύ θερμά λόγια κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ αναφέρθηκαν σε όσα συζήτησαν στην διάρκεια της συνάντησής τους αλλά κανείς από τους δυο δεν αποκάλυψε το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στην Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε επίσης ότι αισθάνθηκε περήφανος που «υπερασπίστηκε σθεναρά» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Ήταν πολύ μεγάλη η μάχη που έδωσα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση. Είμαι υπερήφανος που έκανα ότι μπορούσα για την Ελλάδα και δικαιώθηκα, ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην Β’ Εθνική».

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Ήλθα στην Ελλάδα κατ αρχήν για προσωπικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω δεσμούς αδελφικούς με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είχα σχέση φιλική με τον υπουργό Εξωτερικών. Ήλθα στην Ελλάδα ενώ ακόμη δεν είμαι πρόεδρος της ΕΕ, είμαι ο εκλεγμένος επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του».

Χρειάστηκε να δώσω δύο μάχες: να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν σε μία νέα κατεύθυνση. Η δεύτερη να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους

Για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας, σημείωσε: «Η Ελλάδα πέρα από τις δυσκολίες της στιγμής, χάρη σε μία εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια επέβαλε τη θέλησή της για δράση. Χρειάστηκε να δώσω δύο μάχες: να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν σε μία νέα κατεύθυνση. Η δεύτερη να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του τόνισε: «Προτεραιότητα την επόμενη πενταετία θα είναι οι πολιτικές για την ανάπτυξη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ, 3% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη. Δεν είπα ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα έφθασε στο τέλος της. Θα παραμείνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».
Για την μετανάστευση επισήμανε ότι είναι θέμα συνολικά της ΕΕ, είναι θέμα των χωρών και του Βορρά και του Νότου.

Συζήτησε για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά αρνήθηκε να το αποκαλύψει. «Εγώ συνθέτω την Επιτροπή και εγώ θα αποφασίσω, σε συνεννόηση βέβαια με τους πρωθυπουργούς» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα σας απογοητεύσω, ωστόσο σήμερα είναι μια επίσκεψη φιλίας και ακρόασης, θέλω να ακούσω. Πρέπει κανείς να ακούει να αφουγκράζεται να νιώθει, αγαπώ τους Έλληνες, δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν να με αγαπούν και εκείνοι αλλά θα το ήθελα».

«Εγώ συνθέτω την Επιτροπή και εγώ θα αποφασίσω, σε συνεννόηση βέβαια με τους πρωθυπουργούς»

«Δεν θα εκφράσω την γνώμη μου για το κούρεμα του χρέους, θα λάβω υπόψη μου παρόμοιες υποθέσεις, πάντως δεν είναι μέρος των σκέψεών μου» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ για τις διαστάσεις τις τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία, είπε: «Έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέρμα της κρίσης. Δεν έχουμε βγει από το τούνελ ολοκληρωτικά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα αλλά αν είμαστε προσεκτικοί θα είμαστε και προετοιμασμένοι. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή».

«Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της. Βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μια νέα εποχή χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε επίσης στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
Η θερμή υποδοχή Γιουνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου
Είπε επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν είναι «παλιός φίλος της Ελλάδας».

«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αργεντινή, ο κ. Σαμαράς βρήκευ ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα στο τραπέζι! – Στο Μαξίμου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Τα “ρουσφέτια” που θα ζητήσουν Σαμαράς και Βενιζέλος από τον Γιούνκερ – Η μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους

Τον Σεπτέμβριο ο Γιούνκερ θα ανακοινώσει τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε