Κυριακή, 16 Ιουν.
28oC Αθήνα

Η Ελιά έγινε…ΠΑΣΟΚ plus

Η Ελιά έγινε…ΠΑΣΟΚ plus

Τις παρενέργειες του χθεσινού ρήγματος στην “Ελιά” με την υπαναχώρηση των “58” στην προοπτική ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς αλλά και στη βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνεργασίας επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ – οι επόμενες κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ και η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου.

Περίπου ως αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη χθεσινή σπασμωδική αντίδραση των “58”, που ανακοίνωσαν την οργανωτική αποχώρηση τους από το σχήμα της Ελιάς, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι πολιτικά εξακολουθούν να στηρίζουν το εγχείρημα και δίνοντας ραντεβού στις εξελίξεις ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου μετά τον κάβο των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στελέχη, με ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς συμβολισμούς, που να αντικατοπτρίζουν τη διεύρυνση της Κεντροατριστεράς αναζητούν πλέον στο ΠΑΣΟΚ για την ευρωλίστα – τη θετική πλευρά της αποχώρησης των ¨58″ φωτίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, που θεωρούν ότι ο ρόλος τους έχει ηδη κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, που πιστεύουν στο χώρο. 

Η Χαριλάου Τρικούπη ήταν μάλλον προετοιμασμένη, ου μην και υποψιασμένη για τη χθεσινή εξέλιξη, εξ ου και από την πρώτη στιγμή στελέχη της αλλά αργότερα και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός δίδοντας έμφαση στην αφύπνιση και την ενεργοποίηση των δυνάμεων, που πιστεύουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι “58” ουδέποτε απέκτησαν πολιτική ή οργανωτική υπόσταση, παραμένοντας πολύτιμοι στη Δημοκρατική παράταξη ως κίνημα και ρεύμα γνώμης.

Στο ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύουν, εξάλλου, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στον ΔΣΑ και νωρίτερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο ως απτή απόδειξη ότι η Κεντροαριστερά διατηρεί δυνάμεις και ανακτά ζωτικό χώρο στο πολιτικό σκηνικό. Η υπαναχώρηση, εξάλλου, των “58” από τις διαδικασίες κατάρτισης της ευρωλίστας, προκαλεί ικανοποίηση σε μεγάλη μερίδα πράσινων στελεχών, που αντιμετώπιζαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με περισσή καχυποψία την εμπλοκή τους σε πολιτικά και οργανωτικά θέματα, ενώ ξόρκιζαν κάθε αναφορά των “58” ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά φθαρμένο πολιτικό προιόν και ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να “καπελώνει” το όλο εγχείρημα.

Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η τελική στάση, που θα τηρήσει η Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα του ασυμβιβάστου ανάμεσα στις ιδιότητες του βουλευτή και του ευρωβουλευτή, για το ευρωψηφοδέλτιο, ιδίως μετά τη ξεκάθαρη στάση, που έχει υιοθετήσει ο Αντώνης Σαμαράς για τη Νέα Δημοκρατία. Στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τόνιζαν χθες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει οριστική θέση επί του θέματος, προιδεάζοντας ότι και το κόμμα τους θα ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός, που επιδρά άμεσα στη διαδικασία συγκρότησης της ευρωλίστας.

Ήδη, βουλευτές, όπως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που αρχικώς αντιμετώπιζε θετικά τη συμμετοχή του στην ευρωλίστα, φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις. Στον αντίποδα, η ισχύς του ασυμβιβάστου επαναφέρει στο προσκήνιο ονόματα, όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και μέλη της ΚΠΕ, όπως οι Παπανδρεικοί, Παύλος Γερουλάνος και Γιώργος Πεταλωτής. Μετά την αποχώρηση των “58”, πάντως, επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση δύο ή τριών υποψηφίων, που θα σηματοδοτούν ευρύτερες συγκλίσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δικαιωμένοι, αισθάνονται, τέλος, μετά τη χθεσινή εξέλιξη οι επιτελείς της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι περιορίζονται να σημειώσουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και επιμένουν ότι ο κεντροαριστερός πόλος πρέπει να συγκροτηθεί με σαφές μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μιας Κεντροαριστεράς με κεντροδεξιά υλικά. Δηκτικό είναι και το σχόλιο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σημίτη, για τους οποίους επισημαίνουν ότι απέτυχαν να καταστούν ηγετικές μορφές της ανασύνθεσης του χώρου.

Διαβάστε επίσης

Σφάζει με το βαμβάκι τους 58 ο Βενιζέλος

Το “κλάδεμα” της Ελιάς και τα … βεγγαλικά στη ΔΗΜΑΡ

Λοβέρδος για Ελιά: Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά θα πετύχουμε

Δάκος χτύπησε την Ελιά! Στα δυο μοιράστηκαν οι 58 – Δεν συμφωνούν όλοι με την αποχώρηση!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε