Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η αυτοδυναμία «πέθανε», ζήτω οι κυβερνήσεις συνεργασίας! Συγκυβέρνηση Αριστεράς – Δεξιάς θέλουν οι πολίτες

Η αυτοδυναμία «πέθανε», ζήτω οι κυβερνήσεις συνεργασίας! Συγκυβέρνηση Αριστεράς – Δεξιάς θέλουν οι πολίτες

– Το 58% των πολιτών θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά
– Υπέρ της συνεργασίας το 65% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 45% του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση
– Μόνο το 39% εξακολουθεί να πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις
– Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ από 0,8% μέχρι… 5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας
– Το 63% των πολιτών δεν έχει εμπιστοσύνη στη Βουλή
– Το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων

30 χρόνια με τους ίδιους πολιτικούς και τις ίδιες (πάνω κάτω) πολιτικές, φαίνεται πως οι πολίτες κουράστηκαν. Όπως κουράστηκαν και με τις αντιπαραθέσεις και θέλουν νέα κόμματα. Κυρίως όμως θέλουν να δουν την Αριστερά με τη Δεξιά να συνεργάζονται επιτέλους.

Ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού και συνεργασία Αριστεράς και Δεξιάς για να βγει η χώρα από την κρίση θέλει σχεδόν το 60% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Έθνος της Κυριακής.

Η άποψη για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό είναι ισχυρή σε όλο το κομματικό φάσμα

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά δηλώνει το 58% των πολιτών, ενώ το 39% διαφωνεί.

Υπέρ της συγκυβέρνησης Αριστεράς – Δεξιάς δηλώνει το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 45% του ΣΥΡΙΖΑ, το 79% της ΔΗΜΑΡ, το 64% του ΠΑΣΟΚ, το 59% των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 45% της Χρυσής Αυγής και το 34% του ΚΚΕ.

Το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και μόνο το 36% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει το 57% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 62% του ΣΥΡΙΖΑ και το 74% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,8% συγκεντρώνοντας το 20,5% έναντι 19,7% της ΝΔ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.

Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από το 31% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 59% πιστεύει πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη θητεία της, ενώ το 37% θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πρόωρες εκλογές δεν θέλει το 86% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 78% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 68% αυτών που δηλώνουν πως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές.

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4,9%

Διαφορά σχεδόν 5 μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 25,9% έναντι 21% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 7,6% και ακολουθούν: Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,9%, ΚΚΕ με 3,8%, ΠΑΣΟΚ με 3.3% και ΔΗΜΑΡ με 1,6%.

Ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο πρώτος με ποσοστό 36%. Τον Τσίπρα προτιμά το 29%, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 30% των ερωτηθέντων.

Κι εδώ οι πολίτες τάσσονται υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας. Το 25% προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 20% με βάση τη ΝΔ. Το 13% θέλει κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 11% της ΝΔ και άλλη κυβέρνηση το 17%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε δυο νέες δημοσκοπήσεις – «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Αυτοί είναι οι κατά… ΝΔ «τρομοκράτες» του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιους στοχοποιεί η Συγγρού

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3 μονάδες έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Χειρότερο κόμμα η Χρυσή Αυγή, αλλά την ψηφίζουν!

Μπροστά με 3,5 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε