Τρίτη, 28 Μαΐ
27oC Αθήνα

Η επιστολή Τζαμτζή στον Σαμαρά για το ρωσικό εμπάργκο

Η επιστολή Τζαμτζή στον Σαμαρά για το ρωσικό εμπάργκο

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, στην οποία εκθέτει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας και άλλων νομών, μετά τον αποκλεισμό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση ως αντίμετρα στα μέτρα των ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία.

«Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για τη χώρα μας ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά» αναφέρει ο βουλευτής και εξηγεί ότι αυτήν την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας, υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Ο κ. Τζαμτζής σημειώνει, επίσης, ότι ο 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ και τονίζει ότι «αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ’ αυτές, μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν» και «η ζημία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας , Πιερίας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας, σήμερα με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια και αύριο οι νομοί της Πελοποννήσου, της Κρήτης της Ηπείρου και άλλες περιοχές, με τα πορτοκάλια τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές απ όλη την Ελλάδα, δέχονται και θα δεχτούν ένα συντριπτικό πλήγμα, προσθέτει.

Ο βουλευτής Πέλλας εκφράζει την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει τα δέοντα για την απελευθέρωση των εξαγωγών στην ρωσική αγορά και εκτιμά ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε από την ΕΕ την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξ αιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, αναφέρει, ο ΕΛΓΑ πρέπει να καταγράψει τις ζημίες από την μονίλια, (ζημιές από έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις), για να αποζημιωθούν οι ροδακινοπαραγωγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζαμτζής: Έχω αδικηθεί – Να μην με θεωρεί κανείς καλό παιδί – Video

”Η κυβέρνηση να πάρει θέση για τους μισθούς των ενστόλων”

«Ξαναχτύπησε» ο Ιορδάνης Τζαμτζής

Αντάρτικο Τζαμτζή για τον φόρο ακινήτων – 27 βουλευτές της Ν.Δ. υπέβαλαν ερώτηση στον Χαρδούβελη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε