Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Η μάχη της Θεσσαλονίκης: Από τη μια η τρόικα, από την άλλη η ΔΕΘ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, ΑΠΕ

Η ΔΕΘ θα αποτελέσει το πρώτο θέατρο της πολιτικής σκιαμαχίας μεταξύ Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου εν όψει ρύθμισης του χρέους και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Φτωχό αναμένεται να είναι το καλάθι φοροελαφρύνσεων, που αναμένεται να ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς στην καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς τα μηνύματα της τρόικα από το τριήμερο των συζητήσεων στο Παρίσι, δεν αφήνουν περιθώριο για υπέρμετρες φιλοδοξίες: “οι όποιες φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να μην αλλοιώνουν τους κεντρικούς στόχους του φετινού προυπολογισμού” διεμήνυσαν στο Υπουργικό κλιμάκιο οι επικεφαλής των ελεγκτών μας”.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως κατά τις συζητήσεις με την τρόικα ετέθησαν τα ζητήματα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και της αύξησης του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και υπαινίσσονται πως για τα τελευταία δύο ζητήματα υπάρχει “κατανόηση” από την τρόικα, που όπως λένε οι ίδιες πηγές, αντιλαμβάνεται το μέγεθος των θυσιών, που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πολίτες.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν πως η τελική μάχη θα δοθεί στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ότι πρόθεση της Αθήνας δεν είναι να διαρκέσει επί μακρόν η συγκεκριμένη αξιολόγηση, ενώ γνωστοποιούν πως η τρόικα άναψε το πράσινο φως για το 50% από τα 542 προαπαιτούμενα, με τις εκτιμήσεις της Αθήνας να μιλούν για ακόμη καλύτερα ποσοστά, που θα φανούν στην πράξη στο δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης.

Τα άσχημα μαντάτα φαίνεται πως έρχονται από το μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, καθώς οι πληροφορίες φέρουν τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να δέχεται εκ νέου ισχυρές πιέσεις για αλλαγές στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και απεργιών, ενώ ψηλά στην ιεράρχηση της τρόικας παραμένει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα της απελευθέρωσης του καθεστώτος πλειστηριασμών. Στον αντίποδα, γλυκιά γεύση φαίνεται πως άφησε στην ελληνική πλευρά η συζήτηση περί της διευθέτησης του θέματος των κόκκινων δανείων, καθώς η κυβέρνηση αγωνιά να βρει τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας προς επιχειρήσεις και πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά στο τεχνοκρατικό σκέλος, καθώς σε πολιτικό επίπεδο, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των κεφαλών της ελληνικής κυβέρνησης με τους έχοντες τα κλειδιά των εξελίξεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μάλιστα, χθες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, Αντώνης Σαμαράς και Ανγκέλα Μέρκελ είχαν την ευκαιρία για μία εκτός προγράμματος σύντομη συνομιλία.

Να αυξήσει την κοινωνική και πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση θα επιχειρήσει από τη συμπρωτεύουσα τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα ο Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός “εξοικείωσε” την Γερμανίδα Καγκελάριο με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τη συνέδεσε δε ευθέως με το ευμετάβλητο της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς είναι σαφές πλέον πως τόσο ο κύριος Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνουν στους διεθνείς συνομιλητές πως η Αθήνα δεν πρέπει να έλθει αντιμέτωπη με παράλογες απαιτήσεις από τους εταίρους, γεγονός, που θα δυσκολέψει τους ελιγμούς τους στο εσωτερικό, όπου υπάρχει ο πολιτικός σκόπελος της εκλογής του ΠτΔ στις αρχές του νέου έτους.

Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη να αφήσει πίσω του την εμφύλια διαμάχη, που έχει ξεσπάσει εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ και να εκθέσει τη δική του αφήγηση για την προοπτική της μεταμνημονιακής εποχής με έμφαση στην απασχόληση. Στο πολιτικό σκέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται πυρετωδώς – εφ όσον δεν τον προλάβουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις – για το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής παράταξης, το διάδοχο σχήμα του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Εξ αυτού του λόγου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται ισχυρή πίεση να αποδεικνύει ευκαιρίας δοθείσης τις ιδεολογικό – πολιτικές διαφορές από τον κυβερνητικό του εταίρο, τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του κόμματος του…στο πεζοδρόμιο στα συλλαλητήρια, που θα ακολουθήσουν την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να αναμετρηθεί… με τον εαυτό του την προσεχή Κυριακή, στη δική του παρουσία στη ΔΕΘ, καθώς πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν πως η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι πλέον υποψιασμένη και δεν γοητεύεται από την αμετροεπή παροχολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άφησαν… νηστικούς τους Έλληνες υπουργούς στο Παρίσι

Πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από την τρόικα… αλλά με μέτρο

Πόσο μειώνεται η δόση του δανείου μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι

Οι δρόμοι που θα κλείσουν για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης

Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε