Πέμπτη, 30 Μαΐ
21oC Αθήνα

Η συμφωνία με την τρόικα «οπλίζει» την κυβέρνηση – Όλα τα επόμενα βήματα του Αντώνη Σαμαρά

Η συμφωνία με την τρόικα «οπλίζει» την κυβέρνηση – Όλα τα επόμενα βήματα του Αντώνη Σαμαρά

«Πλεόνασμα» πολιτικών ευκαιριών εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του προσεχούς Μαίου βλέπουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συμφωνία με την τρόικα – ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έως και τις Ευρωεκλογές – ολοταχώς για το μεγάλο στοίχημα της βιωσιμοτήτας του χρέους αλλά και της «πειραματικής» εξόδου στις αγορές πριν από τις εκλογές οδεύουν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σαφές στίγμα της πολιτικής τακτικής, που θα ακολουθήσει έως και τις δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου έδωσε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες αφ ότου Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Κομισιόν είχαν σε «μυστική» συνάντηση στα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας διευθετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Με καρότο έναντι των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και…μαστίγιο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τη συμφωνία με τους δανειστές μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που ούτε λίγο, ούτε πολύ διήρκεσαν περισσότερους από 6 μήνες.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση, καθώς οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις (διανομή κοινωνικού μερίσματος, όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα, όχι αλλαγή του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων) θα εκπληρωθούν σε σημαντικό βαθμό, αναπτερώνοντας τις πιθανότητες των κομμάτων, που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας εν όψει εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεδίωκαν πάση θυσία να κλείσει η διαπραγμάτευση το αργότερο χθες, ώστε η…μετά βαίων και κλάδων απόφαση για εκταμίευση της δόσης να γίνει και για λόγους συμβολικούς στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, παρουσία του σκληρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ήδη προετοιμάζονται επιμελώς η πιθανή συνάντηση του κυρίου Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ υψηλού συμβολισμού θα είναι και οι επισκέψεις στη χώρα μας της Γερμανίδος Καγκελαρίου, Αγγέλας Μέρκελ και του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Ευρωπαική Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμφότερες προ Ευρωεκλογών.

Οι κρίσιμες ψηφοφορίες

Στο εσωτερικό μέτωπο, το επόμενο εμπόδιο για την κυβέρνηση είναι οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη συμφωνία – πακέτο με την τρόικα και το «σπάσιμο» της ΔΕΗ. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα, αυτό θα έλθει στη Βουλή έως το άτυπο Eurogroup της Αθήνας, προκειμένου να πιεστούν τεχνηέντως οι βουλευτές της συμπολίτευσης με το επιχείρημα της εκταμίευσης της δόσης. Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, επικρατούσα άποψη θεωρείται ότι αυτό θα πρέπει να έχει μόνον ένα άρθρο, ώστε να μη δοθεί η…πολυτέλεια διαφοροποιήσεων, που θα πλήξει τη συνοχή της πλειοψηφίας.

Η αντεπίθεση

Ακολούθως, το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά έχει ήδη έτοιμη την…αντεπίθεση του πρωθυπουργού, που θα επιχειρήσει τους επομένους δύο μήνες να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση και τη ΝΔ δημοσκοπικό κλίμα. Το κοινωνικό μέρισμα θα έχει διανεμηθεί, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό έως και τις 10 Μαίου, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένες…εξορμήσεις του κυρίου Σαμαρά, όπου αποδεικνύεται ότι χωλαίνει το κόμμα του. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου το κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η καλύτερη δυνατή επίδοση στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τα εσωκομματικά παρατράγουδα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ήλθε η ώρα, που η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς τη σταθεροποίηση και κατόπιν την ανάπτυξη – ύστερα από χρόνια ύφεση – θα αρχίσει να γίνεται κατά τι αισθητή και στις πλατιές μάζες των Ελλήνων πολιτών, αφαιρώντας ερείσματα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν δύναμη οπισθοδρόμησης και νοσταλγό της φαυλοκρατίας της Μεταπολίτευσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δήλωση του από τις Βρυξέλλες τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός λαός είναι αυτός, που μας βοήθησε με το μεγάλο του επίτευγμα, που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα». Φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μία κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαική χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους «βαρβάρους» είναι πράγματι σε δύσκολη θέση αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από το πλεόνασμα θα πάρουν κάποιοι στρατιωτικοί και μάλλον λίγοι

Βενιζέλος για συμφωνία με τρόικα: Κάποιοι δεν ξέρουν τι να κάνουν πολιτικά “χωρίς τους βαρβάρους”

Μεγάλη αναστάτωση στους δικηγόρους από την συμφωνία με την τρόικα!

Πως θα γίνει η μοιρασιά του πρωτογενούς πλεονάσματος των σχεδόν 3 δις – Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση – Άγνωστη ακόμα η λυπητερή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε