Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η συναίνεση και το τέλος της ελληνικής Δημοκρατίας”

Στη γερμανική έκδοση των Financial Times δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο ” Συναίνεση ως το 2015 θέλουν οι δανειστές” και σχολιάζουν πως ” στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά πριν από 2000 χρόνια η δημοκρατία, η αρχή της δημοκρατίας έχει παύσει να υφίσταται”.
 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς να διαφωνεί με τα νέα μέτρα αλλά έχει ένα μικρό πρόβλημα :” Η ΕΕ και το ΔΝΤ μάλλον θα τον αναγκάσουν να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης. Γιατί προϋπόθεση για τη συνέχιση εκταμίευσης της δανειακής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι η διακομματική συναίνεση. Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όλοι συμφώνησαν ότι οι πολιτικές τύχες της χώρας εξαρτώνται κυρίως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας όμως διαρκεί μέχρι το 2015, άρα και πέρα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη συναίνεση”.
 
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ο Σαμαράς δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει άλλη πολιτική καθώς ο κρατικός προυπολογισμός αποφασίζεται πια στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη και στην Ουάσιγκτον.
 
Κατά τον αρθρογράφο: ”Το ίδιο περιορισμένη είναι η δημοκρατία και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, που επίσης λαμβάνουν μεγάλα δάνεια.Σε χώρες όπως η Ισπανία ή το Βέλγιο οι οίκοι αξιολόγησης, με τη συνεχή απειλή της υποτίμησης των κρατικών ομολόγων τους, φροντίζουν να ελαχιστοποιούν τα πολιτικά περιθώρια σε σχέση με όσα η αντιπολίτευση θέλει να λέει στους ψηφοφόρους της. Οι διεθνείς οργανισμοί επεμβαίνουν όλο και πιο βαθιά σε εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και παρακάμπτουν τη λογική της κρατικής κυριαρχίας.Ειδικά στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε για πρώτη φορά πριν από 2000 χρόνια η δημοκρατία, η αρχή της δημοκρατίας έχει παύσει να υφίσταται.”
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε