Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Καταλληλότερος ο Σαμαράς, παράσταση νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει η Χρυσή Αυγή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία πιστεύει το 76%. Η τρικομματική κυβέρνηση παραμένει η πιο ενδεδειγμένη λύση, αλλά στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 59%!

Κόμματα και πολιτικοί έχουν κουράσει τους πολίτες και αυτό καταγράφεται σε ακόμη Βαρόμετρο της Public Issue, για τον ΣΚΑΙ, που έγινε το διάστημα 1-5 Νοεμβρίου, πριν δηλαδή την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο.

Στην παράσταση νίκης, αν δηλαδή γίνονταν αύριο εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται… θριαμβευτής και συγκεντρώνει 59% έναντι 26% της Νέας Δημοκρατίας, που εξακολουθεί την καθοδική της πορεία.
Στην έρευνα του Σεπτεμβρίου, η ΝΔ προηγούνταν κατά δυο μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (43% έναντι 41%).

Ωστόσο, οι πολίτες εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Το 32% των πολιτών εξακολουθούν να στηρίζουν τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το ενδεχόμενο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 24% (έναντι 22% του προηγούμενου μήνα).
Το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι καμία από τις δυο κυβερνήσεις δεν είναι λύση για τη χώρα.

Το 76% θεωρεί ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, μιας και πιστεύουν πως η κυβέρνηση δε θα εξαντλήσει την τετραετία. Το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης σύμφωνα με το 33% των πολιτών. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 16% και η Χρυσή Αυγή με 10%, έναντι 14% τον Οκτώβριο.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με 37% και τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 31%. Το 27% πάντως «ψηφίζει» τον… κανέναν!
Ο Φώτης Κουβέλης εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός (49%). Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος με 42% και τρίτος ο Αντώνης Σαμαράς με 38%. Ακολουθούν: Πάνος Καμμένος (37%), Αλέκα Παπαρήγα (23%), Ευάγγελος Βενιζέλος (20%), Νίκος Μιχαλολιάκος (15%).

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δε συγκεντρώνει… πλειοψηφία στις θετικές γνώμες, ενώ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, «έχασε» 5% σε σχέση με την έρευνα του Οκτωβρίου. Απώλειες μέτρησαν και οι Πάνος Καμμένος (3%) και Αντώνης Σαμαράς (1%). Αντίθετα, άνοδο σημείωσε η Αλέκα Πάπαρηγα (2%), οι Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης (1%), ενώ στάσιμος έμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κανένα από τα κόμματα δεν κερδίζει επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πιο… συμπαθής είναι η ΔΗΜΑΡ (41% θετικές και 58% αρνητικές γνώμες) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (39% έναντι 60%). Ανεξάρτητοι Έλληνες (35% έναντι 62%), Νέα Δημοκρατία (31% έναντι 68%), ΚΚΕ (20% έναντι 79%), Χρυσή Αυγή (16% έναντι 82%) και ΠΑΣΟΚ (13% έναντι 86%).
Τη μεγαλύτερη πτώση (6%) σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, με τη Χρυσή Αυγή να υποχωρεί επίσης κατά 5%

Η απαισιοδοξία ξεχειλίζει στις απαντήσεις των Ελλήνων. Το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 32% προβλέπει ότι θα καλυτερέψει και το 24% κρίνει πως θα μείνει ίδια. Για την προσωπική οικονομική προοπτική τους, το 75% προβλέπει πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, ενώ μόλις το 5% δηλώνει αισιόδοξο προσδοκώντας βελτίωση.

Στο ερώτημα «ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα», το 26% κατονόμασε ως μείζον πρόβλημα τα κόμματα-πολιτικούς. Αυτή την απάντηση ξεπέρασαν μόνο η οικονομία (50%) και η ανεργία (41%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απειλούν την Ελλάδα με χρεοκοπία για τα “ψηφαλάκια” και τα “λεφτουδάκια” τους – Τοκογλυφικά παιχνίδια Γερμανίας-ΔΝΤ-ΕΚΤ

Διαβάστε και κλάψτε! Οι υπάλληλοι της Βουλής εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμοια

Μόνο για γέλια – Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στη Βουλή (ΦΩΤΟ)

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη η Χρυσή Αυγή σε νέα δημοσκόπηση

2% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα Δημοσκόπηση – Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε