Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κεδίκογλου: Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Εντός της ημέρας αναμένεται η επισημοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας, όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου – εξαπέλυσε μάλιστα ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας.

“Έχει σημειωθεί πρόοδος, είμαστε πολύ κοντά στο να μπορέσουμε να κλείσουμε” υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και ότι είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους της. Ο κύριος Κεδίκογλου έκανε λόγο, εξάλλου, για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά το νέο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που έληξε γύρω στις 5 τα ξημερώματα.

Έως το βράδυ αναμένεται το “ανακοινωθέν” της τρόικας για την οριστική συμφωνία – αύριο πετάει για Βρυξέλλες ο Στουρνάρας – αγκάθια σε εργασιακά, διαρθρωτικά και δημοσιονομικά έως άργα χθες βράδυ

Κυβερνητικές πηγές ομολογούσαν αργά χθες βράδυ ότι επρόκειτο για μία από τις πλέον δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς οι επικεφαλής της τριμερούς έθεταν συνεχώς νέα…προαπαιτούμενα, όπως καταργήσεις τριετιών και απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015, συνδέοντας τα ευθέως με την εκταμίευση των δόσεων ύψους 12,4 δις ευρώ. Τα χρονικά περιθώρια, πλέον, δεν υπάρχουν και οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι εντός της ημέρας αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ανακοίνωση της τρόικας, που θα επισημοποιεί τη συμφωνία. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται εξάλλου και συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για να τεθούν επί τάπητος οι κυβερνητικές προτεραιότητες αλλά και να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου – σκούπα, που θα έλθει στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, έως αργά χθες το βράδυ ανοικτό παρέμενε το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο το 2015 με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιμένει ότι η κινητικότητα το επόμενο έτος θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Στο μέτωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για το φρέσκο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα φαρμακεία αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές. Όλο το προηγούμενο διήμερο απόσταση υπήρχε και στο ζήτημα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, καθώς η τρόικα συσχέτιζε το συγκεκριμένο θέμα με το κλείσιμο του προυπολογισμού του 2013 και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών εντός του 2014. Αναφορικά με το Υπουργείο Εργασίας, τέλος, ο κύριος Βρούτσης κατέθεσε κατά πληροφορίες συμβιβαστική πρόταση, που αφορά στην εφαρμογή ενός ειδικού μισθολογίου για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών για κατάργηση των τριετιών.

Ο κύριος Κεδίκογλου, πάντως, δεν παρέλειψε στις πρωινές του δηλώσεις να επιτεθεί ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ηγεσία την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια με προφανείς απαράδεκτες σκοπιμότητες. “Αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι απαράδεκτο. Δηλαδή, είναι μία απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας με προφανείς απαράδεκτες σκοπιμότητες. Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό του 2013, θα έχουμε πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του 2014, δεν θα υπάρχει πλεόνασμα… αλλά το τελευταίο που λέει για στημένη έξοδο στις αγορές δείχνει και το μέγεθος της άγνοιάς του. Εμείς αυτό που καταφέραμε είναι αυτό που προβλεπόταν για τα τέλη του 2015, να το κάνουμε ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Να βγούμε στις αγορές. Και ναι όντως θα δανειστούμε ακριβότερα απ’ ό,τι δανειζόμαστε με τους όρους του μνημονίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία με την τρόικα – Δεν κάνουν πίσω για τις απολύσεις στο Δημόσιο – Αναλυτικά όλα τα “αγκάθια” ανά υπουργείο

Σήμερα κρίνονται όλα για τους 212 εκπαιδευτικούς – Στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ

Όλα ανοιχτά με την τρόικα – Συμφώνησαν μόνο ότι διαφωνούν!

Κριτική Χαρακόπολου σε Τρόικα από το μνημείο του Κιλελέρ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε