Πολιτική

Κουβέλης: Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ούτε στον εκλογικό νόμο τα βρίσκουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ! Υπέρ της απλής αναλογικής η Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Πολιτικό Σύστημα σε κρίση. Προτάσεις Αλλαγής» οι καθηγητές Ξενοφών Κοντιάδης και Ηλίας Νικολακόπουλος αποδόμησαν την ανεπίσημη ακόμη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιμερισμό του μπόνους των εδρών στα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση καλώντας όσους την προωθούν να την αποσύρουν πάραυτα διότι δεν έχει καμία αξιόπιστη βάση εφαρμογής.

Αντιθέτως μάλιστα ο κ. Νικολακόπουλος πρότεινε ως εκλογικό σύστημα το «πορτογαλικό μοντέλο» δηλαδή απλή αναλογική κατά περιφέρεια που αυτό για παράδειγμα θα σήμαινε για τη ΝΔ ότι με το 29% των ψήφων που πήρε το Ιούνιο θα εξέλεγε το 34% των εδρών.

Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν για την ανάγκη ενός συστήματος με ισχυρό βαθμό αναλογικότητας, με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και τεκμαρτό κόστος προεκλογική δαπάνης, εν αντιθέσει με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ ενός περιορισμένου μπόνους στο πρώτο κόμμα καθώς είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συναινέσεων και συμβιβασμών για να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, θεωρώντας μάλιστα ως βάση διαλόγου τα πορίσματα της Επιτροπής Ραγκούση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πάντως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν όλα τα μέλη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ο. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου και οι πάλαι ποτέ «λοχαγοί» του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ Στ. Μανίκας, Β. Μαλέσιος και Γ. Νικολάου, τόνισε μεταξύ άλλων:

– Την αναγκαία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών και την υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλείεται η συντομότερη παραγραφή από αυτήν που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. – – Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ώστε να αποτυπώνεται πιστά στο κοινοβούλιο η βούληση του εκλογικού σώματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να μην παραμορφώνεται η λαϊκή βούληση.

– Την μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, πέραν των μειώσεων που ήδη έχουν γίνε, και την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης

– Η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

– Την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα των ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις και παράλληλα η δημόσια τηλεόραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να ελέγχεται και να λογοδοτεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, η οποία θα διορίζει και τα εκτελεστικά όργανα της διοίκησής της.

– Την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών

Όσον αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Κουβέλης πρότεινε να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως:

– Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής.

– Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του, που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

– Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.

– Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιός δεν ήθελε να πιεί τον τρικομματικό “πρωϊνό καφέ”

Κουβέλης: Δεν θα γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ούτε απολύσεις στο δημόσιο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βία ανηλίκων: Kids Wallet, κοινωνική εργασία στο σχολείο και δημιουργία τεχνικών γυμνασίων – Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Το Kids Wallet είναι διαθέσιμο από τις 12:00 το μεσημέρι ενώ μέσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η κοινωνική εργασία στο σχολείο αντί αποβολών και η δημιουργία τεχνικών γυμνασίων
Μαθητές στο προαύλιο σχολείου 7
Άκης Σκέρτσος για βία ανηλίκων: Σήμερα θα παραδοθεί το Kids Wallet – Φιλοδοξία μας να θεσπιστούν τα 15 έτη ηλικία για την ψηφιακή ενηλικίωση
«Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί το έτος ψηφιακής ενηλικίωσης, όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές»
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το βάρος στα Τέμπη για να σταματήσει τις διαρροές προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από σήμερα αναμένεται να λάβουν γνώση  της υπόθεσης και άλλοι βουλευτές -δικηγόροι στο επάγγελμα- καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί εφόσον αποφασίσει να καταθέσει πρόταση για προανακριτική να είναι πλήρως τεκμηριωμένη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου 1
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να αφήσει τον Χάρη Δούκα εκτός «πρωινού καφέ»
Η απουσία του δημάρχου έχει την σημασία της καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βάλει στο όργανο αυτό τους δύο από τους τρεις εσωκομματικούς του αντιπάλους
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας 1
Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις το Μέγαρο Μαξίμου: Στόχος το 32% μετά τη ΔΕΘ και ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή
Σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα παρουσιάσουν την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων
Το Μέγαρο Μαξίμου