Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η ανοικτή συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Georgetown University

Η ανοικτή συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Georgetown University

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University. Νωρίτερα, παραχώρησε συνέντευξη στο MSNBC και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία όσον αφορά στις αντιρρήσεις της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ στην ανοικτή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Για την δημοκρατία ανά τον κόσμο και την Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε: Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας να μπλοκάρουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.

«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δε νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό».

Και συνέχισε: «Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις».

«Υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης. Να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον». Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός είπε ότι, «Οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Ό,τι έχω να πω στον Ταγίπ Ερντογάν θα του το πω πρόσωπο με πρόσωπο».

Παρακολουθήστε όλη την συζήτηση 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις