Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Lockdown… ξανά και ξανά; Το σχέδιο της κυβέρνησης που μπορεί να “ανοιγοκλείνει” την καραντίνα

Lockdown… ξανά και ξανά; Το σχέδιο της κυβέρνησης που μπορεί να “ανοιγοκλείνει” την καραντίνα

Τα σπουδαία… αργούν ακόμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το σχέδιο “ακορντεόν” της κυβέρνησης που μπορεί να φέρει lockdown… μετά το lockdown. Ποιος είναι ο στόχος για τα Χριστούγεννα.

Η χθεσινή μείωση των κρουσμάτων κάτω από το όριο των 2.000 για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες συνιστά φαινομενικά μια ανάσα, ωστόσο ούτε στο lockdown οφείλεται – καθώς «τρέχει» μόλις δύο 24ωρα – ούτε επιτρέπει εφησυχασμό, δεδομένου πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται καθημερινά και οι ΜΕΘ αρχίζουν να φτάνουν κοντά στο «κόκκινο».

Τόσο ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων όσο και η αύξηση των διασωληνωμένων αποτελούν πάντως μια προβλέψιμη και λογική εξέλιξη με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, καθώς είναι γνωστό πως τα στοιχεία αυτά έχουν αναφορά σε περίπου 10-15 ημέρες πίσω.

Τα σπουδαία… αργούν

Η αποκλιμάκωση, λοιπόν, η οποία θα οφείλεται στο lockdown θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα… σπουδαία θ’ αργήσουν ακόμη περισσότερο.

Τα κρούσματα θα πρέπει σε καθημερινή βάση να πέσουν σε τριψήφιο νούμερο για να υπάρξει κάποιου είδους πρόοδος και αν σταθεροποιηθούν κοντά στα 400 θα υπάρξει η προοπτική… εξόδου και της άρσης του lockdown. Η οποία, όπως έχει έγκαιρα γράψει το newsit.gr, θα είναι όπως και το Μάιο σταδιακή: πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – με πιθανότερο σενάριο τη διατήρηση της απαγόρευσης τις νυχτερινές ώρες – μετά θ’ ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και στο τέλος η εστίαση και άλλοι χώροι.

click4more: Κορονοϊός: Πώς ενισχύονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που έχουν πληγεί – Όλες οι πληρωμές του Δεκέμβριου

Κοινώς, όπως δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «στόχος είναι να λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στο Δεκέμβριο να έχουμε μια επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα που, φυσικά, δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας, για να υπάρξει ο τζίρος στην αγορά».

Lockdown ξανά και ξανά;

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε το σενάριο του «ακορντεόν». Δηλαδή, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης στο σύστημα υγείας, οι περιορισμοί ή ακόμη και το lockdown είτε θα αίρονται ή είτε θα επιστρέφουν για ένα χρονικό διάστημα.

Το σενάριο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν οι περιορισμοί ενδέχεται ν’ αρθούν πριν από τα Χριστούγεννα, όμως, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και φτάσει ξανά στα σημερινά επίπεδα μετά τις γιορτές, τότε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμη κι ενός νέου lockdown – το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι και μικρότερο σε διάρκεια τότε.

Για την ώρα πάντως, σημασία έχει η τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Και δεδομένου ότι το lockdown αυτή τη φορά δεν είναι το ίδιο με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου, σήμερα αναμένεται να δοκιμαστεί στην πράξη, αφού είναι η πρώτη εργάσιμη της εβδομάδας. Και δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι – συμπεριλαμβανομένων π.χ. των δικηγόρων, καθώς οι δίκες στην πλειονότητά τους θα πραγματοποιηθούν κανονικά – αλλά και οι γονείς με τους μαθητές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά που θα κυκλοφορούν κανονικά.

Βέβαια, η εμπειρία από το lockdown του Μαρτίου και Απριλίου βοήθησε πράγματι οι περισσότεροι πολίτες να πειθαρχήσουν και το Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα κατάχρησης των SMS ή των κανόνων που ισχύουν ήταν μεμονωμένα. Όλα, όμως, θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις