Κυριακή, 16 Ιουν.
30oC Αθήνα

Με εντολή Σόιμπλε το νέο Μνημόνιο – Προβλέπει επιμήκυνση χρέους, δάνειο 15-17 δισ. ευρώ και «ρήτρα» μεταρρυθμίσεων

Με εντολή Σόιμπλε το νέο Μνημόνιο – Προβλέπει επιμήκυνση χρέους, δάνειο 15-17 δισ. ευρώ και «ρήτρα» μεταρρυθμίσεων

– Παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα και τη φορολογία προβλέπει το σχέδιο για την Ελλάδα που ετοιμάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Η ρήτρα μεταρρύθμισης θα έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2017
– «Σανίδα σωτηρίας» θεωρεί την πρόταση του Γερμανού υπουργού η κυβέρνηση
– Σόιμπλε: οι Έλληνες δεν έχουν κράτος, απαιτείται αναδόμηση εκ βάθρων
– Φόρο… λίπους προτείνει η τρόικα

Τη σφραγίδα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει όπως όλα δείχνουν το νέο Μνημόνιο που έρχεται στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την επόμενη τριετία.

Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα και τη φορολογία, ακόμη και ρήτρα μεταρρυθμίσεων, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής το 2017, γράφει σήμερα η εφημερίδα Real News.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νέο σχέδιο για την Ελλάδα συντάσσεται από τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κατ’ εντολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βάση του νέου Μνημονίου θα αποτελέσει το σχέδιο για μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός φέρεται να πιστεύει πως «οι Έλληνες δεν έχουν κράτος» και ότι «απαιτείται αναδόμηση εκ βάθρων».

Τι προβλέπει

Το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει δάνειο ύψους από 15 έως 17 δισ. ευρώ, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα εισπρακτικά μέτρα και θα έχει «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το 2017.

Καταρτίζεται από ειδική ομάδα του γερμανικού δημοσίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και πρόκειται να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2014-2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί από τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το έχει ήδη προτείνει, γράφει η Real News, στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρηματοδοτικό κενό χωρίς την υπογραφή τρίτου μνημονίου.

Η κατεύθυνση των παρεμβάσεων θα είναι προς τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, για το οποίο συχνά οι δανειστές «φωνάζουν» στην Ελλάδα πως απαιτούνται αλλαγές.

Η επιμήκυνση χρέους

Η πρόταση του Σόιμπλε σε γενικές γραμμές προβλέπει επιμήκυνση έως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τις άλλες χώρες και το ευρωπαϊκό ταμείο ESM, μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ, γράφει εξάλλου το Βήμα της Κυριακής.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια οι ετήσιες δαπάνες και τα χρεολύσια μειώνονται κατά 3,5-4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα χαρακώματα με τη Eurostat για το πλεόνασμα! «Στο τέλος δεν θα γελάσει μόνο ο Σαμαράς» η απάντηση Στουρνάρα

Στουρνάρας: Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγάλη έκπληξη

Η αντίδραση του Σόιμπλε για την κατάργηση της τρόικας

Κυβέρνηση: Ναι στη βοήθεια, όχι στα μέτρα

Ο Σόιμπλε ακυρώνει το Spiegel: Ποιο κούρεμα;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε